Hekerji lahko upravljajo pametni avto tudi na daljavo

BMW-jev sistem ConnectedDrive je imel napako, zaradi katere so hekerji lahko odklenili parkiran avtomobil. Zadnji eksperiment na področju pametnih tehnologij pa je razkril še bolj alarmantne pomanjkljivosti teh sistemom. Tehnološki medij Wired je z dvema hekerjema za reportažo izvedel eksperiment napada na pametni avto. Charlie Miller in Chris Valasek sta po predhodnem dogovoru kar s svojega domovanja napadla Jeep Cherokee, ki ga je vozil njun znanec. Rezultati napada so strašljivi, saj sta na daljavo uspela recimo onesposobiti zavore in zaustaviti motor.

Točko dostopa je sistem UConnect, ki ga uporabljajo Chryslerjevi avtomobili in tovornjaki. Gre za pametni sistem, ki omogoča navigacijo, sprejemanje telefonskih klicev, krmiljenje sistema za zabavo potnikov, itd. Nadzor nad avtomobilom sta hekerja prevzela iz hiše, oddaljene 15 kilometrov. Najprej sta vozniku spremenila nastavitve prezračevajna, nato sta menjavala radijske postaje in spreminjala jakost glasbe, prenastavljala klimo, vklapljala brisalce. Kasneje sta preizkusila še bolj nevarne stvari, prekinila delovanje stopalke za plin, onesposobila zavore in celo ugasnila motor. Polastila sta se tudi nadzora nad volanom, a le pri vzvratni vožnji.

Miller in Valasek sta podobne eksperimente izvajala že v preteklosti, recimo s Fordom Escape in Toyoto Prius, vendar sta se takrat lahko polastila avtomobila, le če sta tudi sama bila fizično v njem, kar so proizvajalci ocenili za razmeroma nenevarno. Pri novem sistemu UConnect pa je dostop možen tudi brezžično, na daljavo, kar omogoča, da sledita avtomobilu preko GPS navigacije. Pravita, da je razmeroma enostavno prevzeti nadzor nad avtomobilom, da je pa skoraj nemogoče napasti točno določeno vozilo. Podrobnosti sicer še nista javno razkrila, bosta pa jih predstavila na konferenci. Ocenjujeta, da je na ameriških cestah okoli dva milijona vozil, v katere je možno vdreti na daljavo.

Fiat Chrysler se je hitro odzval in razvil programske izboljšave. Vendar je sistem možno nadgraditi le fizično, zato so morali vpoklicati vseh 1,4 milijona svojih vozil z ameriških cest. Vendar eksperiment dokazuje, da bo to za avtomobilsko industrijo velik izziv v prihodnosti. Misel na to, da ti nekdo lahko kar na daljavo odpelje avtomobil izpred hiše ali prevzame nadzor med vožnjo, ni nič kaj prijetna. Preberite si še prispevek v angleščini in si oglejte tudi celoten video eksperimenta.

Naslednji članek:

Prejšnji članek