Kako delovati ekološko – najbolj osnovni nasveti za vsakogar

Portal Conservation.org je pripravil nekaj nasvetov, kako biti eko. Čeprav se nekateri izmed njih zdijo splošni in samoumevni, se v praksi pogosto izkaže, da temu ni tako. V ponovni razmislek jih zato objavljamo tudi na Ekoglobalu.

TRANSPORT

Izberite zeleno obliko prevoza na delo

Uporabljajte kolo ali pojdite na delo peš. Če bi vsak Američan pustil doma svoj avto in se na delo odpravil peš ali s kolesom samo enkrat na dva tedna, bi na letni ravni prihranili milijardo galon (3, 8 litra) goriva. Tudi, če ne morete kolesariti ali hoditi, lahko uporabite javni prevoz ali si delite avtomobil s sodelavci. V nekaterih večjih mestih po svetu imajo posebne pasove za polne avtomobile – tako da ti lahko potujejo hitreje.

Če morate uporabiti avto, zmanjšajte porabo

Znebite se odvečne prtljage v avtomobilu. Bolj obtežen kot je avto, večja bo poraba, zato spraznite nepotrebne stvari s prtljažnika. Manjšo porabo zagotavljajo tudi pravilno napolnjene gume. Nepravilen tlak v pnevmatikah lahko poveča porabo tudi za tri odstotke.

GOSPODINJSTVO

Zmanjšajte porabo energije

Največji porabniki energije v gospodinjstvu so ogrevalni sistemi, klimatske naprave, razsvetljava, pralni ter sušilni stroji, pomivalni stroji in hladilniki ter zamrzovalniki. Tokratni napotki se osredotočajo na t. i. belo tehniko, saj lahko pri teh napravah posameznik sam napravi veliko za regulacijo brez strokovnega predznanja. Nastavite temperaturo hladilnika med 3 in 5 stopinj celzija in temperaturo zmrzovalnika med -18 in -15 stopinj celzija. Pomivalni stroj vklopite šele, ko je poln umazane posode. Kadar je le možno, ne uporabljajte sušilnega stroja, temveč oblačila raje posušite na stojalu za sušenje. Kadar računalnika ne uporabljajte, ga dajte v stanje spanja ali izklopite. Seveda je pametno tudi redno ugašati luči v prostorih, kadar razsvetljave tam ne potrebujemo.

Pijte trajnostno kavo

Lončke za enkratno uporabo zamenjajte s skodelicami, ki jih lahko umijete. Sicer pa je podjetje Starbucks uvedlo nov certifikat C.A.F.E. (Coffee and Farmer Equity). Ta zagotavlja, da je bila kava odgovorno pridelana in trgovana po etičnih standardih.

Enkrat tedensko se odpovejte mesu

Splošno znano je dejstvo, da je živinoreja trenutno največji onesnaževalec zraka. Poleg tega pa je za izdelavo enega hamburgerja potrebnih kar okoli 7000 litrov vode – vključujoč tiste za napajanje živine.

Zavrzite manj hrane

Približno ena tretjina pridelane hrane konča v smeteh. To ni samo neodgovorno, ampak tudi škodljivo – pri razkroju se v zrak sprostijo toplogredni plini. Temu se da izogniti precej enostavno: pred odhodom v trgovino si planiramo nakupe, ne kuhamo prevelikih porcij, preostanke hrane ali viške pri lastni pridelavi pa zamrznemo, vložimo ali kako drugače shranimo za kasnejšo uporabo.

POTOVANJE

Potujte z vlakom, saj (večinoma) ne proizvajajo ogljikovih izpustov. Kadar letite, poskusite poiskati direkten let, saj se največ kerozina potroši prav med vzletanjem. Za prevoz na letališča se poslužite podjetij, ki ponujajo skupinske prevoze. V mestih uporabljajte javni prevoz. Kadar potujete z avtom, ponudite svoj prevoz tudi ostalim, ki potujejo isto pot. V tujini se najpogosteje uporablja portal BlaBlaCar, v Sloveniji pa prevozi.org.

Nasvete kako biti eko smo nekoliko priredili za uporabo prebivalcev Slovenije. Originalne nasvete z ameriškega portala Conservation si lahko preberete tukaj.