Katera oblačila so eko?

The Ethical Consumer oz. “etični potrošnik” je vodilna alternativna organizacija na področju etičnega konzumerstva v Veliki Britaniji. Že od leta 1989 sledijo in beležijo socialne in okoljske podatke o proizvodih največjih svetovnih podjetij na področju trgovinskih verig z oblačili. V sklopu projekta so pripravili Shopping Guide oz. nakupovalni vodič za potrošnike, ki želijo kupovati pri etično in okoljsko ozaveščenih ponudnikih. Vodič se osredotoča na upoštevanje sklopov: okolje, živali, ljudje, politike, in trajnost proizvodov s strani posameznih trgovinskih verig.

Raziskava pri analizi upošteva mnoge podatke. Na področju uporabe bombaža so upoštevali ali podjetja uporabljajo bombaž proizvajalcev, ki imajo trajnostni planski načrt glede zmanjšanja uporabe pesticidoc in herbicidov. Negativne točke prav tako prinaša uporaba gensko modificiranega bombaža. Podjetja so dobila črno piko na področju upoštevanja človekovih pravic, če uporabljajo bombaž iz Uzbekistana.

Na področju pravic živali se raziskava osredotoča na uporabo materialov svile, usnja in volne. Kot etično dopustna se uporaba usnja šteje le takrat, kadar je to bilo pridobljeno kot stranski produkt v klavnicah, in ne takrat, kadar so živali pobite z namenom zgolj pridobivanja usnja. Uporaba avstralske merino volne je smatrana kot etična takrat, kadar je pridobljena na ovcam prijazen način. Pri konvencionalnem načinu se ovcam namreč pri striženju odrežejo tudi kosi kože, zaradi česar so te potem izpostavljene infekcijam, med posegom pa po navadi niso niti uspavane.

Zakaj svila? Pri konvencionalnem pridobivanju svile proizvajalci kokone prekuhavajo ali izpostavijo pari oz. vročini, da ohranijo nitke svile nepoškodovane. Pri tem postopku večina gosenic pogine. Tudi, če te ne poginejo, pa konvencionalni proizvajalci svile uporabljajo umetno vzgojeno gosenico Bombyx mori, katera se zaradi genskih sprememb ob razvoju v veščo ne bi bila sposobna leteti ali se prehranjevati in bi izstradala do smrti. Ethical Consumer tako poizitivno oceni le proizvajalce svile, ki uporabljajo naravne, gensko nespremenjene zarodke, te pa pustijo živeti.

Ethical-Consumer-GroupNa področju trajnosti produkta so Ethical Consumer ocenjevali uporabo kemikalij v proizvodnji. Pred leti je Greenpeace sestavil seznam nevarnih kemikalij, ki se uporabljajo v tekstilni industriji, in Ethical Consumer so upoštevali prav ta seznam. Upoštevali so, ali imajo podjetja prioritetni seznam kemikalij in ali zmanjšujejo oz. zamenjujejo uporabo nevarnih. Na tem področju sta se še posebej dobro odrezala recimo Benetton in Marks & Spencer.

Ob upoštevanju vseh elementov so pri Ethical Consumer sestavili tabelo, v kateri so trgovinskim verigam z oblačili dodelili ratinge od 0 do 20 glede na upoštevanje okoljskih in socialnih norm. Izmed ponudnikov, ki trgujejo tudi v Sloveniji, je Zara dosegla rating 10,5 – kar je najboljši rating izmed 60 analiziranih podjetij. H&M Clothing in Tommy Hilfiger Clothing so dosegli rating 8,5, medtem ko je npr. Denim Company dosegel le rating 3. Natančen seznam lahko najdete tukaj.