Kostarika svetovni energetski vzgled?

Kostariki je uspelo, da je v prvem tromesečju letošnjega leta proizvedla skoraj 100 odstotkov energije, ki je porabi iz obnovljivih virov. In sicer iz vode, sonca, biomase, vetra in termalnih vrelcev. Kako je majhni državi v razvoju s pet milijoni prebivalcev, sredi Amerike, uspelo realizirat veliko idejo, h kateri teži cel svet in, kako se namerava spopasti s problemom prometa, ki še vedno predstavlja največjega onesnaževalca, si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku.

Opazen napredek so naredili tudi v Nemčiji in Veliki Britaniji, kjer so letos z obnovljivimi viri energije za nekaj minut pokrili celotno povpraševanje po električni energiji v državi. Na Portugalskem jim je to uspelo doseči za kar nekaj dni, Kitajska pa je predstavila načrt za zmanjšanje porabe mesa v državi za 50 odstotkov, kar naj bi emisije oglikovega dioksida v kitajski živinorejski industriji zmanjšalo za eno milijardo ton do leta 2030.

Kljub številnim dosežkom in prizadevanjem pa smo zemljani letos že 8. avgusta porabili vse naravne vire in ekološke dobrine, ki se lahko naravno obnovijo v enem letu. Kakšno je stanje ekološkega dolga in ogljičnega odtisa v posameznih državah, lahko preberete na Global Footprint Network in na OverShootDay.org. Tudi Slovenija sledi globalnim okoljskim prizadevanjem in je v zadnij letih doživela razmah proizvodnje iz obnovljivih virov energije, kako se zato spreminja celotna paradigma delovanja elektro – energetskega sistema lahko preberete tukaj.