Ločevanje odpadkov

Ločevanje odpadkov

Čeprav lahko nekatere odpadke recikliramo oziroma ponovno uporabimo kar sami, je večina reciklaže močno povezana z ločevanjem odpadkov. V Sloveniji komunalna podjetja reciklirajo steklo, papir, tkanine, kovine, elektroniko in plastiko. Tako t. i. ostale odpadke in plastične odpadke oziroma embalažo – od lanskega leta naprej – zbira vsako gospodinjstvo posebej v za to namenjenih odpadnih vrečah, medtem ko se ostali našteti odpadki zbirajo na t. i. ekoloških otokih, ki so nameščeni v bivalnih naseljih za več gospodinjstev hkrati. Pripravili smo okviren seznam odpadkov, ki sodijo v posamezno kategorijo.

  • EMBALAŽA (nekdaj zabojniki z rumenim pokrovom): Vse plastenke pijač in ostalih živil, jogurtovi lončki, plastični kozarčki, PVC vrečke in folije, pločevinke hrane, pijače in ostalih živil, najlon, slamice, konzerve, stiropor, kovinski pokrovčki. Pred oddajo je priporočljivo embalažo očistiti (izprazniti) in stisniti. Med embalažo ne smemo umestiti embalaže nevarnih odpadkov in neizpraznjene embalaže.
  • PAPIR (zabojniki z modrim pokrovom): Papirnatim izdelkom, kot so kartoni, ovojne embalaže, lepenke, časopisi, revije, letaki, katalogi, zvezki, papirnate nakupovalne vreče, kuverte, knjige, ovojni papir. Pred oddajo je priporočljivo kartonsko embalažo razstaviti in sploščiti. Vendar med papir NE spadajo: robčki, papirnate brisače, toaletni papir, celofan, tetrapak in njim podobna embalaža ter papirji z ostanki živil.
  • STEKLO (zabojniki z zelenim pokrovom): steklena embalaža, kot so kozarci za vložena živila, steklenice olja, vina, sokov, piva, žganih pijač, zdravil, kozmetične stekleničke in parfumi, ostala razbita steklena embalaža za živila. Med steklo NE spadajo: zamaški in pokrovčki steklenic in steklene embalaže, žarnice, pleksi stekla, ogledala in porcelan.
  • NEVARNI ODPADKI in ELEKTRONIKA. Nevarni odpadki in elektronika se zbirajo v posebnih zbirnih centrih izvajalcev lokalne službe ravnanja z odpadki. Med nevarne odpadke spadajo: baterije, kartuše, tonerji, akomulatorji, pesticidi, zdravila, laki in barve, odpadna motorna olja in kemikalije, med elektroniko pa računalniki in oprema, televizije, bela tehnika, sušilci za lase in vse ostale naprave, ki za svoje delovanje potrebujejo električno energijo.

Iz odpadne plastike naredijo plastiko nižje kakovosti za industrijsko uporabo. Tako se uporabi manj nafte za izdelavo plastike. Papirnate odpadke reciklirajo tako, da jih namakajo, potem pa iz odcejenih ostankov izdelajo karton ali papir nižje kakovosti. Z recikliranjem ene tone papirja prihranimo 17 dreves. Steklo v postopku recikliranja ločijo po barvah, potem pa ga zdrobijo in stalijo ter ga tako pripravijo za ponovno uporabo, saj je steklo idealen material za recikliranje.

Oglejte si video o ločevanju odpadkov z mnogimi zanimivimi podatki glede količine proizvedenih odpadkov: