Je lahko največja tovarna na svetu povsem zelena?

Že čez štiri leta bo v ameriški državi Nevada stala največja tovarna na svetu – Tesla Gigafactory za proizvodnjo baterij za električne avtomobile in tudi ostale uporabnike. Vrednost investicije je pet milijard dolarjev, kar že vključuje tudi 1,3 milijarde dolarjev davčnih spodbud  S tako tovarno bi se uresničila vizija Elona Muska, ustanovitelja Tesle, o izkoriščanju obnovljivih virov energije za proizvodnjo elektrike v tovarni, ki proizvaja baterije za električne avtomobile. S tem bi se v celoti realizirala njegova ideja o zeleni proizvodni verigi za proizvodnjo električnih avtomobilov.

Ali je to dejansko mogoče, se sprašuje marsikdo. Med njimi tudi Peter Wells, profesor iz univerze Cardiff , več o tem tukaj.

Zastavlja si vrsto vprašanj, ki niso zgolj retorične narave, med drugim tudi; o porabi cementa za gradnjo tovarne, uporabi klimatskih naprav, razsvetljave, ogrevanja tovarne… Poleg tega se sprašuje, koliko so električni avtomobili tudi dejansko bolj okolju prijazni kot “dizlaši” ali “bencinarji”, če jih ocenjujemo skozi prizmo dejanskega in celovitega ogljičnega odtisa. Pri tej oceni je namreč nujno upoštevati izvor električne energije, iz katerih virov in na kakšen način je bila električna energija, ki poganja električni avto, proizvedena. Če ta “veriga” ni čista in okolju prijazna, se pomembno zmanjšuje tudi ekološka prijaznost električnih vozil. Več o ponudbi električnih koles, pametne razsvetljave, malih hidroelektrarn in možnostih montaže solarnih panelov najdete na www.oven-em.si.

Klju temu pa ostaja dejstvo, da se v gigantu Tesla izjemno trudijo na vseh področjih za okolju prijazno proizvodnjo in potrošnjo ter da imajo že marsikaj za pokazat.