Origami, kirigami in sončna energija

Raziskovalci Univerze Michigan so odkrili nov način pridobivanja sončne energije. Izumili so rešetaste celice, ki se raztegujejo kot harmonika in omogočajo gibanje proti soncu ter boljši izkoristek energije. Pomemben izum je nastal z uporabo papirja in škarij po metodi japonske umetnosti izdelovanja kirigamijev. Kirigami je sicer podvrsta origamija. Origami izdelujejo s prepogibanjem papirja, kirigami pa z rezanjem.

Osnovni problem pridobivanje sončne energije je namreč v tem, da se sonce premika, sončne celice oziroma plošče pa ne. Kirigami celice rešujejo prav ta problem, zaradi raztezanja namreč lahko sledijo premikanju sonca. Nov način omogoča 30 odstotkov večji izkoristek sončne energije, vendar zaradi potrebe po premikanju celic zahteva tudi dvakrat večje plošče-zbiralnike.

Celice so grajene iz tankoplastnih trakov galijevega arzenida, ki so sestavljeni v preprost dvodimenzionalen vzorec. Ko so celice raztegnejo, vzorec izskoči in postane tridimenzionalen, kar omogoča natančno sledenje soncu. Največja težava pri novem konceptu je v tem, da raziskovalci ne vedo, kako se bo obnesel na prostem, izven laboratorija. Vprašanje je, kako dolgo bo material prenesel ogromno vsakodnevnega raztezanja in kako se bo odzval na ekstremno visoke temperature. Več o iznajdbi si preberite na v prispevku National Geographica.

Naslednji članek:

Prejšnji članek