Pipistrelov ECOlution

Inovativno slovensko podjetje Pipistrel poznamo po njihovi proizvodnji ultralahkih letal, ki so znana širom sveta. Manj znana pa nam je njihova filozofija ekološke neoporečnosti letal kot tudi celotne proizvodnje, ki so jo poimenovali ECOlution.

Pipistrel je v ta namen zgradil moderen raziskovalni center, ki je energetsko popolnoma samozadosten, ne onesnažuje okolja in uporablja vso obstoječe znanje s področja racionalne rabe energije in obnovljivih virov. To so dosegli s pametno postavitvijo oken, nadstandardno izolacijo, s sistemom talnega sevanja za gretje in hlajenje stavbe, avtomatsko reguliranimi lučmi, večimi načini pridobivanja energije, naprednim zračenjem, ter s centralnim nadzornim sistemom, ki upravlja z vsemi procesi.

Sončna elektrarna ki jo vsebuje center je bila ob odprtju celo ena od največjih sončnih elektrarn, ne samo v Sloveniji, ampak na celotnem Balkanu. Tudi postavitev elektrarne je bila skrbno načrtovana, od usmerjenosti in naklona strehe pa do razvoja posebnega vpetja za panele s sončnimi celicami zaradi izpostavljenosti burji.

Foto: Pipistrel

Foto: Pipistrel

Rezultati Pipistrelovega ECOlution-a se že kažejo, predvsem v obliki zmanjšanih izdatkov za energijo za ogrevanje in hlajenje. Na letnem nivoju tako prihranijo 95.000 kWh energije in ozračje obvarujejo pred več kot 180.000 kilogrami emisij CO2.