Polnjenje

Vrste polnjenja

Poznamo natanko dva načina polnjenja električnih vozil. Prvi je tradicionalni oziroma t.i. konduktivni priklop, drug način pa je induktiven. V svetu trenutno prevladuje konduktivni način polnjenja.

Konduktivno polnjenje

Preprosto rečeno je to način polnjenja, ki se uporablja s polnilno postajo ali polnilcem izven e-vozila. E-vozilo priključimo na postajo, ki se nahaja na različnih lokacijah po mestih, garažnih hišah, ipd., ali pa jo preprosto vgradimo v naš dom.

Induktivno polnjenje

Je brezžično polnjenje, kjer vozila ne rabimo fizično priključiti s priključkom. Pri induktivnem polnjenju se v tla vgradi magnetna plošča preko katere zapeljemo, ko si želimo napolniti vozilo. Magnetna plošča se nato poveže s konektorjem v e- vozilu in polnjenje se začne. Tehnologija je že tako razvita, da se vozilo polni z enako hitrostjo kot pri konduktivnem polnjenju. Plošče si lahko vgradimo v garažo, kjer parkiramo vozilo.

Vrste električnih polnilnic

V grobem delimo polnilnice na pametne polnilnice in navadne polnilne postaje. Razlika je v tem, da pametno polnilnico priključimo neposredno na akumulator, kar omogoča hitrejše polnjenje, pri navadni polnilnici pa vozilo priključimo s polnilcem, zato se akumulator polni počasneje.

Polnilnice ločimo tudi po načinu namestitve in tako poznamo tri vrste:

  • polnilna postaja kot stebriček (najpogosteje ob parkirnih mestih),
  • polnilna postaja nameščena na drog ( v mestnih središčih),
  • polnilna postaja nameščena na zid (doma, v garažnih hišah, lokalih,…).

 Zemljevidi polnilnih postaj v Sloveniji

Elektro črpalke

Slovenski iskalnik polnilnih mest za električna vozila – www.elektro-crpalke.si

Zemljevid polnilnih postaj Polni.si

Zemljevid polnilnih postaj Polni.si

O portalu EkoGLOBAL

Ekoglobal je portal, ki na poljuden način ozavešča  o trajnostnem razvoju s predstavljanjem različnih informacij in praks iz sveta in Slovenije ter spodbuja ljudi k ohranjaju planeta in življenja na njem.

Tudi tebe zanima okoljevarstvena tematika?

Prijavi se na prejemanje novic in ostani na tekočem.