Predelaj svoj avtomobil na električni pogon s pomočjo Andreja Pečjaka

Slovenski trg se počasi a vztrajno elektrificira. Večji avtomobilski proizvajalci kot sta denimo Renault in Volkswagen so k nam pripeljali svoje električne avtomobile, Slovenski okoljski javni sklad  – Eko sklad je pred kratkim objavil javna poziva za pridobitev nepovratne finančne vzpodbude za električna vozila tako za javne kot fizične osebe, obeta pa se tudi precejšen razvoj polnilne infrastrukture.

A kljub temu se marsikdo v tem trenutku še ne bi odločil za nakup električnega avtomobila. Glavna razloga sta predvsem višja nakupna cena vozila in doseg, ki je seveda manjši kot smo ga vajeni iz bencinsko in dizelsko gnanih avtomobilov. Vendar pa se stvari tudi na tem področju premikajo. In ne samo premikajo, razvijajo se in razbijajo mite okoli električnih vozil, tukaj na domačih tleh!

Govorimo o vseh slovenskih pionirjih in izjemnih inženirjih, ki jih ni malo, a trenutno imamo v mislih predvsem enega, ki vam lahko pomaga predelati vaš avtomobil na električni pogon, to je Andrej Pečjak. Že leta 2007 je Andrej naredil svojo prvo predelavo klasičnega avtomobila v električnega, ki je zmogel 150km dosega. Zaradi takrat še majhnega interesa za električne avtomobile v Evropi pa projekt ni bil deležen zaslužene prepoznavnosti.

Vseeno pa pomanjkanje prvotnega zanimanja za ta dosežek ni zaustavilo nastanka inštituta Metron. Inštitut se ukvarja s:

Hibridno plovilo Greenline 40, ki ga poganjajo baterije Metron inštituta. Foto: Greenline

Hibridno plovilo Greenline 40, ki ga poganjajo baterije Metron inštituta. Foto: Greenline

  • predelavo serijskih vozil v električna,
  • razvojem novih električnih vozil,
  • izdelavo prototipov električnih vozil,
  • šolanji za predelovalce in razvojnike električnih vozil,
  • šolanji za vzdrževalce električnih, hibridnih in klasičnih vozil,
  • študijami električne mobilnosti,
  • razvojem in izdelavo baterijskih paketov.

Dosežki

Metron inštitut je izjemno dejaven in inovativen na področju električne mobilnosti. Naj vam omenimo samo nekaj izmed njihovih mnogih dosežkov:

Že leta 2009 so na električni pogon predelali Mazdo RX-8. Ta električni športnik zmore hitrost 170 km/h ter omogoča doseg do 300 km. Leta 2010 so s predelano Dacio Sandero (najvišja hitrost 140 km/h, doseg 400km) prevozili pot od Bleda do Zadra brez polnjenja.  S tem avtomobilom so tudi osvojili reli v Monte Carlu leta 2013, kjer so premagali celo Teslo.

Vtičnica za polnjenje je ostala plombirana rekordnih 736 km. Foto: Metron inštitut Facebook stran

Vtičnica za polnjenje je ostala plombirana rekordnih 736 km. Foto: Metron inštitut Facebook stran

Inštitut se redno udeležuje raznovrstnih EV relijev in tekmovanj. Na WAVE 2013 so dosegli 2. mesto. Ker jim to ni zadostovalo so na WAVE 2014 osvojili 1. mesto v kategoriji dosega. Ponovno so se znesli nad Teslo, tokrat so Teslin avtomobil premagali za kar 130 km dosega.

S svojo potjo od Bleda do Dubrovnika brez polnjenja so osvojili svetovni rekord v dosegu električnega avtomobila. Prevozili so kar 736 km in to brez izkoriščanja nevarno počasne vožnje v službi varčevanja z energijo.

Kako naj predelam avtomobil na elektriko?

V svet predelave avtomobila na električni pogon lahko vstopite z majhnim vložkom, saj pri inštitutu ponujajo spletna predavanja na to temo.

Če se želite popolnoma predati svojemu projektu pa inštitut izvaja tudi šolanja ter enkrat letno organizira konferenco na temo predelave avtomobilov na električni pogon.