Eva Kruse

Spremenimo svet skozi modo

Za bliščem modne scene se skriva druga najbolj onesnažujoča industrija na svetu, nam razkriva Eva Kruse, predsednica Danish Fashion Institute. Morda si mislite, da je to onesnaževanje le problem velikih korporacij, ki obvladujejo proizvodnjo modnih izdelkov. Vendar pa je zelo pomembno tudi ravnanje vsakega izmed nas, saj se sicer majhne spremembe in odločitve vsakega izmed nas seštejejo in na globalnem nivoju pomenijo velik premik.

“Za proizvodnjo kratke majice za 5 ameriških dolarjev se porabi tudi do 2000 litrov vode.” – Eva Kruse

Za gojenje bombaža se porabljajo velike količine vode in pesticidov.

Bombaž je drugi najbolj onesnažujoč pridelek na svetu. Bolj onesnažuje le koruza. Foto: Kimberly Vardeman, Flickr

Kupci imamo moč

Zavedati se moramo, da je primarni cilj velikih korporacij ustvarjati dobiček. To pa daje moč in tudi del odgovornosti v roke (in denarnice) potrošnikov. To ne pomeni, da moramo skrivati naše zanimanje za zadnje modne smernice ali se pretvarjati, da kupujemo modne izdelke le zato, da bi rešili Zemljo.

“Če prestavimo denar, prestavimo tudi industrijo.” – Eva Kruse

Majhne spremembe v naših navadah lahko povzročijo velike premike. Naslednjič ko kupite majico poglejte etiketo in izberite takšno, ki je proizvedena na okolju prijazen način, na primer iz organskega bombaža. Vendar pa organski bombaž še zdaleč ni edini okolju prijaznejši material za proizvodnjo oblačil.

Novi, okolju prijaznejši materiali

V laboratorijih se neprestano iščejo novi, ugodnejši, ter tudi bolj ekološki materiali za oblačila, ki jih imamo na sebi. Tako se je v zadnjih letih pojavil cel kup novih vrst vlaken, za katere potrošniki večinoma še ne vedo. Ta so lahko izdelana celo iz odpadkov prehrambene industrije, na primer iz odpadnega mleka ter koruze.
Zelo pomembne so tudi izboljšave v sami proizvodnji oblačil, kot je na primer proizvodnja z ničelnim odpadom (ang. Zero waste), kjer se izredno zmanjša količina odpadnega tekstila ob izrezu krojev za izdelavo oblačil. Količina odpadnega materiala pri klasični industrijski proizvodnji lahko doseže celo 35% vsega materiala.
Ste vedeli, da je možno tudi oblačila reciklirati? Odpadna oblačila se lahko zmeljejo ter iz nastale mase ustvarijo novi materiali, ki lahko nato ponovno zablestijo v najnovejših modnih kreacijah. Zakaj ne bi v prihodnosti ob preostalih ločevalnih posodah imeli tudi ločene posode za odpadna oblačila?

Sušenje perila na zraku prihrani električno energijo in lahko podaljša življenjsko dobo vaših oblačil. Foto: Charles L., Unsplash

40% porabe energije je odvisno od našega ravnanja po nakupu

Velik del porabljene energije v življenjskem ciklu je odvisen od naših navad. Tukaj je nekaj osnovnih nasvetov, kako zmanjšati porabo energije in hkrati podaljšati življenjsko dobo vaših oblačil:

Celoten nabor nasvetov si oglejte na spletni strani Clevercare.

Ko se naslednjič kakšnega oblačila naveličate ga ne vrzite takoj v smeti. Premislite ali je morda še vedno zaželjeno in ga lahko prodate ter si povrnete del kupnine. Lahko pa tudi nekomu polepšate dan in oblačilo podarite prijatelju ali osebi v stiski. Tudi vi se boste počutili izjemno.

Za konec

V kolikor vam angleščina ne povzroča preglavic vam priporočamo ogled predavanja “Changing the world through fashion” Eve Kruse z dogodka TEDxCopenhagen.