Svetovni shod za podnebje

People’s Climate March

People’s Climate March ali shod za podnebje je dogodek, ki bo 29. novembra potekal po vsem svetu. Namen shoda je opozarjanje na nujnost sprememb na energetskem in ekonomskem področju, če se želimo v prihodnosti uspešno zoperstaviti klimatskim spremembam. Podoben shod je potekal že lani, skupno se ga je udeležilo 700.000 ljudi, med njimi tudi sekretar Združenih narodov, Ban Ki-Moon.

Družbena odgovornost in javni interes

Shod je še toliko pomembnejši, saj bo potekal na predvečer pogovorov o klimatskih spremembah v Parizu.  Ricken Patel, predsednik organizacije Avaaz, opozarja, da so revolucionarne tranzicije v naših ekonomijah ter prehod na uporabo “čiste energije” nujne. Poziva ljudi, da morajo prevzeti odgovornost in sodelovati pri vodenju, ne samo slediti vodilnim, saj voditelji ne bodo izvedli ustreznih ukrepov, če ne bodo čutili močnega pritiska javnosti.

Vir: garryknight / Foter / CC BY

Vir: garryknight / Foter / CC BY

V letu 2014 je prišlo do velikega razhoda med ugotovitvami podnebnih znanstvenikov in delovanjem politike, posledično je lanski shod bil izjemno uspešen. Izmed 700.000 udeleženih, skupaj z vsemi neprofitnimi organizacijami in sindikati ni bil aretiran nihče. Shod je pokazal, da ne gre več za “zeleno” vprašanje, temveč za vprašanje v splošnem javnem interesu. Vpliv dogodka je bil viden tudi v politiki, saj so se mnogi odzvali na dogodek, nekateri z udeležbo, drugi so ga omenjali v svojih govorih. Posledično so v Evropski Uniji sprejeli odločne ukrepe, s katerimi nameravajo do leta 2030 zmanjšati ogljično onesnaženost za 40 odstotokov, temu pa so sledili tudi na Kitajskem in v ZDA. Dogodek je med voditelji sprožil zavedanje o moralni odgovornosti.

Pariška konferenca

Srečanje Združenih narodov decembra letos v Parizu bo največje globalno srečanje na temo podnebnih sprememb tega desetletja. Patel piše, da je zavedanje o pomembnosti prehoda k zeleni energiji bistvenega pomena, vendar se tudi zaveda močnega lobija ekonomije fosilnih goriv na drugi strani. Zato poziva vse ljudi sveta, da se pridružijo velikemu gibanju, ki bo 29. novembra letos z organiziranim shodom spet poskusilo vršiti pritisk na svetovne voditelje. Cilj je preseči lansko udeležbo. Za uspešno klimatsko revolucijo smo potrebni vsi.

Preko spleta se lahko shoda udeležite tukaj, celoten prispevek Guardiana pa lahko preberete tukaj.