Zelena mobilnost je prihodnost za turizem

Turizem je ena izmed panog, ki je še posebej občutljiva na onesnaženost. Tukaj pa nimamo v mislih samo onesnaževanja okolja z odpadki, ampak tudi zvočno onesnaženost oziroma hrup, ter kakovost zraka v okolju. Ko razmišljamo o popolnih počitniških destinacijah imamo pred seboj sliko kristalno čistaga morja, cvetočih travnikov, svežine gora, bujnega zelenega rastja, živali v naravi,… Vse to naredi turizem zanimiv in privlačen, hkrati pa prav turizem oziroma promet, ki je njegova posledica, ogroža obstoj vsega naštetega.

Turizem je v globalnem merilu odgovoren za približno 5 odstotkov emisij CO2, tretjino od tega povzročajo avtomobili.

Zeleni turizem je prava odločitev

Zdi se, da smo se znašli v začaranem krogu, saj najlepše in najbolj zaželjene destinacije privabijo največ obiskovalcev, kar ima za posledico veliko prometa, onesnaženost zraka, okolja, ter hrup. Kako dolgo lahko takšna destinacija ostane sanjska?

No, ni vse tako črno, saj lahko gresta turizem in narava odlično z roko v roki, če le tega naredimo bolj okolju in naravi prijaznega, ekološkega, zelenega ali kakorkoli že ga imenujemo. Zamenjava avtomobilov, taksijev ter avtobusov, ki jih poganjajo fosilna goriva, z elekričnimi, ki so brez izpustov, je vredna razmisleka in je dolgoročna naložba v prihodnost.

Pionirji zelenega turizma

V majhnem mestecu Zermatt na jugu Švice, priljubljeni smučarski in pohodniški destinaciji v švicarskih Alpah, je promet za vsa vozila z notranjim izgorevanjem prepovedan že od leta 1966.

Foto: Kosala Bandara via Flickr

Pogled na mesto Zermatt v Švici, kjer je vožnja s klasičnimi avtomobili prepovedana. Foto: Kosala Bandara, Flickr

Obiskovalci mesta morajo svoja vozila pustiti na obrobju zunaj mesta, kjer jih čakajo električni avtobusi in taksiji, s katerimi lahko nadaljujo pot v mesto. Skupno je v mestu okoli 500 različnih električnih vozil, od osebnih avtomobilov, taksijev in avtobusov, seveda pa so v mestu dobrodošla tudi vsa druga zelena vozila, zato lahko srečate tudi kakšno kočijo.

Zelena mobilnost v Zermattu. Foto: Tony Bowden, Flickr

Oblike zelenega transporta v Zermattu. Foto: Tony Bowden, Flickr

Za zaprtje mesta pred vozili na fosilna goriva so se odločili, ker niso želeli, da bi onesnaženost zraka zmanjšala vidljivost in s tem prikrila čudovit pogled z mesta na goro Matterhorn.

Domačinom in turistom ljub prizor - pogled na vrh Matterhorn. Foto: Transformer 18, Flickr

Domačinom in turistom ljub prizor – pogled na vrh Matterhorn. Foto: Transformer 18, Flickr

Zermatt pa je le eno izmed mnogih letovišč v Švici, ki nosi oznako “destinacija brez avtomobila“. Prav to pa je po izkušnjah mnogih turistov tisto, kar iz dopusta naredi pravi oddih, saj se lahko prepustijo sproščujoči počitniški atmosferi, ter uživajo v čisti, tihi in romantični okolici, ki jo pričara alpska idila.

 


 

Viri: