“Zelo drago sranje”

S temi besedami je Donald Trump, novo izvoljeni predsednik ZDA, v eni svojih izjav označil in zanikal podnebne spremembe. Med drugim jih je označil tudi kot potegavščino Kitajske, ki bi si naj podnebne spremembe izmislila zato, da škodijo ameriškemu gospodarstvu in ga naredijo nekonkuurenčnega. Nato se je, s pravo lekcijo zgodovinskih dejstev, že odzval kitajski zunanji minister, Liu Zhenmin, ki je na podnebni konferenci v Marakešu povedal, da so bili prav republikanski milijarderji tisti, ki so skoraj pred tremi desetletji pričeli s podnebnimi pogajanji.

John Kerry, državni sekretar ZDA v odhajanju, izjave Donalda Trumpa ni hotel komentirat, a je zbrane v Marakešu poskušal pomirit z besedami, da če se je česa naučil v desetletjih političnega delovanja je to to, da marsikatere stvari zgledajo drugače, takrat ko si izvoljen kot pa v času kampanje.
Občutki negotovosti glede prihodnosti reševanja svetovnega problema podnebnih sprememb se zaradi izjav Donalda Trumpa samo povečujejo. In kot je dejala strokovnjakinja za okolje iz Univerze v San Diegu v Kaliforniji, Deborah Seligsohm :” Ne samo, da podnebne spremembe niso potegavščina Kitajske, Kitajska bo lahko naše edino upanje.”

Vir: The Guardian