BikeLab testira: zložljivo električno kolo Electrom 2000

Kako testiramo?

Ker gre za prvi tovrsten preizkus, bomo najprej nekaj besed namenili poteku testiranj. E-kolesa, ki jih bomo preizkušali, delimo po namembnosti (mestna/utilitarna, trekking/potovalna, gorska), glede na to pa bomo določili tudi “testno okolje”, v katerem naj bi se električno kolo, ki ga preizkušamo, najbolje znašlo.

Pri preizkusu se bomo osredotočali predvsem na: domet in vzdržljivost motorja, čas polnjenja baterije, udobje pri vožnji, težo kolesa (z baterijo), dizajn, ceno ter na dejstvo, ali ima posamezni proizvajalec servis elektro sklopa kolesa v Sloveniji.

Poglavitna naloga preizkuševalcev pri preizkusu posameznega e-kolesa bo ocena uporabnosti kolesa v vsakdanjih pogojih oziroma uporabniška izkušnja, drugi, nekoliko bolj strokovni del, pa bo vključeval nekoliko bolj poljudno “zapakirane” tehnične značilnosti testnega modela. Več o testranih električnih kolesih na www.oven-em.si

3…4…zdaj in gremo

Matej na testni vožnji

Matej na testni vožnji

Za prvi preizkus smo izbrali e-kolo slovenskega proizvajalca, podjetja ZM Dava d.o.o. iz Slovenske Bistrice, ki že nekaj let razvija e-kolesa pod lastno blagovno znamko Electrom in je specializirano za zložljiva e-kolesa in elektrifikacijo “navadnih” koles. V test smo dobili njihovega paradnega konja, zložljivo e-kolo Electrom 2000, z motorjem moči 2000W.

Ker gre za e-kolo, ki temelji na zložljivem okvirju z 20-palčnimi kolesi (velikost obročnikov kot pri legendarnem Ponyju), smo kolo hote (ali nehote) uvrstili med mestna/utilitarna kolesa, čeprav bi ga lahko po moči motorja in dometu baterije mirne duše uvrstili med potovalna kolesa, primerna tudi za daljše izlete. A 20-palčna kolesa in geometrija zložljivega kolesa kljub nastavljivi, 5-stopenjski asistenci 2000W elektro motorja, ki je sicer nameščen v zadnje kolo, zelo vzdržljivi Panasonicovi bateriji, ki ima ob zmerni obremenitvi tudi do 70 kilometrov dometa (če motor obremenimo bolj oziroma nam bolj pomaga, se lahko domet spusti na okoli 30 kilometrov, seveda pa gre pri tem za ekstremne obremenitve oziroma asistenco na zelo hribovitih cestah), vzmetenju spredaj in na podsedežni cevi, mehanskim disc zavoram ter šestim prestavam ne omogočajo ravno udobne potovalne izkušnje na daljših razdaljah.

Teža kolesa znaša 22kg, kar je za e-kolo z zložljivim okvirjem kar spodobno, ima pa zložljiv okvir kljub svoji uporabnosti, sploh če kolo pogosto prevažate, tudi omejitev in to je dejstvo, da je na razpolago samo v eni velikosti. To zna povzročati težave predvsem višje raslim uporabnikom.

Ker gre za zložljivo e-kolo, je s tem omejen tudi dizajn kolesa. Dejstvo je, da je v primeru testnega Electroma 2000 uporabnost pač pred formo. Kljub vsemu pa je kolo zasnovano tako, da uporabnika ne omejuje. Izpostaviti je treba tudi zelo pregleden in uporaben nadzorni zaslon na krmilu kolesa, na katerem najdemo vse podatke, pomembne pri krajših in daljših vožnjah (domet baterije, prevožene kilometre, hitrost, stopnjo pomoči e-motorja pri pedaliranju, za tiste bolj tehnične tipe uporabnikov pa je na voljo tudi podatek o trenutni moči, s katero vam e-motor asistira pri vožnji).

 

zloženo kolo Electrom 2000

Električno kolo Electrom 2000 je zložljivo in je lahko praktičen e-spremljevalec.

Zelo uporaben je tudi sklop tipk na krmilu, na katerem vključite delovanje e-motorja ter nastavljate stopnjo asistence/pomoči motorja pri pedaliranju. Na voljo imate kar 5 različnih nivojev pomoči. V kombinaciji s šestimi prestavami zadaj je testno kolo zmoglo tudi najstrmejše klance na testni trasi.

O avtonomnosti oziroma dolžini podpore, ki vam jo baterija nudi z enim polnjenjem, smo povedali že kar nekaj, ni pa zanemarljiv podatek, da boste za en polni cikel polnjenja potrebovali okoli 4 ure, kar omogoča vožnje v službo tudi v primeru, če ste od nje oddaljeni tudi nekaj več kilometrov.

Za uporabnika pa je zelo pomemben tudi podatek, da ponudnik omogoča servis elektičnega sklopa kolesa v Sloveniji, točneje v Slovenski Bistrici, kar je zaenkrat bolj svetla izjema, kot praksa.

Za najmočnejšega zložljivega Electroma, model 2000, boste odšteli € 1.708,00, kolesa pa so na zalogi. V kompletu s kolesom sicer dobite tudi polnilec za akumulatorsko baterijo, ki jo lahko polnite na kolesu ali pa jo pred polnjenjem snamete in odnesete s sabo. Več podatkov najdete na spletni strani proizvajalca.

Pod črto

Zložljivo e-kolo Electrom 2000 je lahko zelo praktičen e-spremljevalec predvsem tistih, ki živijo v urbanih okoljih in ga uporabljajo za prevoz po vsakodnevnih opravkih in tudi tistih, ki veliko potujejo in imajo svoje kolo pač radi ves čas zloženo nekje v bližini. Zelo močan elektro motor vam bo pomagal premagati še tako strm klanec, daljše poti oziroma potovanja pa zaradi geometrije niso tista, ki se jih boste s tem kolesom pogosto lotevali.

E-kolo Electrom 2000 smo za vas preizkusili zadružniki socialnega podjetja Zadruga BikeLab, Tonka, Helena, Goran in Matej.

Otvoritev akcije testiranja e-koles    04_22_04_2015_Foto_0044