Medovite rastline

Izbor medovitih rastlin je zelo širok, saj vključuje trajnice, zdravilna zelišča, začimbe, okrasno cvetje in drevesa. Zato, da boste lažje izbrali, kaj posejati v vašem vrtu ali balkonskem koritu, da bodo čebele imele čimboljšo medičino in cvetni prah, vi pa prečudovit vrt ali korito, si poglejte ta dokument.

SEM SPREMEMBA je izobraževalno – motivacijska – komunikacijska kampanja, ki je nastala v sodelovanju z Zvezo čebelarskih društev Maribor / Čebelarsko zvezo Slovenija in portalom EkoGLOBAL z namenom osveščanja o pomenu preživetja čebel in čebelarstva za preživetje človeka. Častni pokrovitelj kampanje je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdrastvo in prehrano ter ministrica dr. Aleksandra Pivec.

Častni pokrovitelj projekta Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Partnerji projekta

Sejanje medovitih rastlin

S sejanjem medovitih rastlin v mesecu aprilu in maju se prične kampanja SEM SPREMEMBA, katere osnovni namen je spodbuditi najširši krog ljudi, ustanov in podjetij, da v okviru svojih možnosti zasejejo kakšno medovito seme ali drevo, in s tem prispevajo k ohranjanju čebel in k obstoju človeka.

S kampanjo SEM SPREMEMBA želimo pokazati, da ni potrebno veliko, da vsak od nas takoj prispeva k spremembi na bolje, s tem ko postane sprememba sam. Za začetek bomo 40 medovitih dreves posadili v Betnavskem gozdu v Mariboru. S tem bodo okoliški prebivalci blokovskega naselja, ki meji na Betnavski gozd, v »njihov mali park« dobili mlade bele lipe, češnje, pravi kostanj, ostrolistni javor in jerebiko.

Ob Svetovnem dnevu čebel, ki je 20.maja, bomo v sodelovanju z izbranimi osnovnimi šolami v Mariboru in Celju ter izbranimi srednjimi šolami zasejali semena medovitih cvetic. Poleti, ko bodo zacvetele medovite rastline, pa vabimo vse, da na družbenih omrežjih pod oznako #semsprememba, objavljajo fotografije cvetic ali pa selfije s svojim najljubšim medovitim cvetom.

Jeseni bomo med prejetimi fotografijami izbrali najlepšo, najbolj simpatično in najbolj duhovito fotografijo in podelili tri nagrade.

Obiščite nas na Facebooku Spremljajte nas na Instagramu

Sejanje medovitih rastlin

Fotografije in videoposnetki

Sajenje na OŠ Kamnica

Sajenje na OŠ Janka Padežnika

Saditev na Vrbanskem platoju

Sajenje na OŠ Gustav Šilih

Sajenje na OŠ Frana Roša

Sajenje na Lesarski šoli v Mariboru

Sejanje medovitih cvetic na Osnovni šoli Selnica ob Dravi

Čebelnjak na Osnovni šoli Selnica ob Dravi

Sajenje medovitih rastlin v Domu Danice Vogrinec

TED2015: The first 31 days of a bee’s life

TEDxProvincetown: How you can save the bees

Taste3 2003: A plea for bees

Koristni članki