Največja sončna elektrarna na svetu

Ivanpah Solar Electric Generating System, kot je uradni naziv elektrarne sredi kalifornijske puščave, je največja sončna elektrarna na svetu. Sestavljena je iz 173 500 heliostatov – naprav z ogledali, ki sledijo premikanju sonca. Ti usmerjajo sončevo energijo proti trem 140 metrov visokim stolpom s kotli za skladiščenje.

Po 2,2 miljardni investiciji je Ivanpah postopno začenjal delovati proti koncu leta 2013. V prvem letu delovanja, leta 2014, rezultati niso bili navdušujoči, saj je elektrarna dosegla le polovico predvidene letne proizvodnje. Odgovorni so krivdo pripisali oblakom, sledom letal in nestabilnemu vremenu. V prvi četrtini leta 2015 pa je Ivanpah že izboljšal svojo proizvodnjo za kar 170 odstotokov.

Trenutno Ivanpah zbuja pozornost predvsem zaradi vročih debat med zagovorniki sončne elektrarne in živalskih pravic, ki so po navadi sicer na isti, “zeleni” strani. Razlog je v tem, da je zaradi izjemno visokih temperatur v zraku nad elektrarno pomrlo mnogo ptic, ogrožene naj bi bile tudi želve v bližnjem rezervatu. Več podrobnosti lahko najdete v angleškem prispevku. Kako pa lahko takoj sami poskrbite, da bo vaš dom oskrbovan s čisto energijo sonca ali vode, ki bo prijazna tudi vaši denarnici pa preverite na: www.oven-em.si.