Na Vrbanskem platoju medovite grmovnice

Danes, 20.5, na svetovni dan čebel, so dijaki Biotehniške šole Maribor, učenci OŠ Kamnica in učenci OŠ Gustava Šiliha ter čebelarji Čebelarske zveze društev Maribor, skupaj z zaposlenimi Mariborskega vodovoda na Vrbanskem platoju – na največjem črpališču pitne vode v SV Sloveniji, posadili medovite grmovnice. S tem želijo zmanjšati izumiranje čebel, ki nam zagotavljajo vsako tretjo žlico hrane. Medovite grmovnice bodo omogočale boljšo pašo za čebele še posebej pa za čebele bližnjega čebelnjaka Biotehniške šole, za katerega dijaki in mentorji že leta lepo skrbijo.

Današnja sadnja medovitih grmovnic je samo ena v vrsti sadenj medovitih rastlin, ki jih je tekom maja omogočil Mariborski vodovod. Učenci OŠ Kamnica, OŠ Gustava Šiliha, OŠ Selnice ob Dravi, OŠ Janka Padežnika in dijaki Biotehniške šole Maribor ter Lesarske šole Maribor so že ali pa še bodo medovite rastline  zasadil na svojih vrtovih. S posebnim veseljem pa so varovanci Doma Danice Vogrinec svoje medovite začimbe in dišavnice že zasadili. Prav vsi pa so bili navdušeni nad tem, da so v dar prejeli darilo Mariborskega vodovoda, s katerim so svoje vrtove polepšali in obenem poskrbeli tudi za preživetje čebel in človeka.

Tako so se danes na Vrbanskem platoju – na sadnji medovitih grmovnic  – srečali predstavniki tistih, ki so sadnje omogočili s tistmi, ki so jih izvedli ter izmenjali »sejalske« izkušnje. Poleg tega pa so se pogovarjali, kako akcijo zastaviti v prihodnje, da bi lahko pomagali preživeti čim več čebelam.

Predstavnik Čebelarske zveze društev Maribor, Jože Bauman je ob tem povedal: » Možnosti za pomoč čebelam je veliko in prav vsak od nas lahko zaseje ali posadi medovito rastlino, cvet ali drevo. S tem ne bomo pomagali samo čebelam, ampak predvsem nam, da preživimo. Slovenski med je odličen, a lahko je še boljši, kar zagotavljamo tudi s čimvečjo raznovrstnjo medovitih rastlin.«

Danilo Burnač, direktor Mariborskega vodovoda pa dodaja: » Veseli smo, da lahko na tak način prispevamo k preživetju čebel in obenem omogočamo učencem in dijakom, da svoje prostočasne dejavnosti nadgrajujejo z aktivnostmi, ki so v dobro ljudi.«

Današnja sadnja medovitih rastlin je potekala v okviru izobraževalno – motivacijske – komunkacijske kampanje SEM SPREMEMBA, katere častni pokrovitelj je Ministrstvo za kmetijstvo, prehrano in gozdarstvo in v okviru katere so krajani, dijaki in gozdarji aprila posadili medovita drevesa v Betnavskem gozdu.

Objave v medijih o dogodku si lahko ogledate v priloženem press clippingu.