Elon Musk napoveduje konec strahu pred prekratkim dosegom

Elon Musk je včeraj na Twitterju objavil, da bo ta teden v četrtek potekala novinarska konferenca, na kateri bodo, kot obljublja, odpravili strah pred dosegom oziroma tako imenovani “range anxiety”. Skrivnost tega podviga se skriva v posodobitvi programske opreme, ki je bodo deležna vsa Teslina Model S vozila.

Za posodobitev ne bo potrebno obiskati servisa

Programska posodobitev se bo prenesla kar “preko zraka”, torej s pomočjo brezžičnega omrežja. Gre za OTA programsko posodobitev, kratica izhaja iz imena “Over-the-air programming”, kar dobesedno pomeni programiranje preko zraka. Ta način posodabljanja programske opreme omogoča, da Tesla kot proizvajalec avtomobilov, pošlje posodobitev do vseh svojih avtomobilov, ki so že v uporabi, uporabniki avtomobilov pa posodobitve ne morejo zavrniti ali spremeniti. To pomeni, da bodo vsi lastniki avtomobila Tesla Model S kmalu lahko z enim polnjenjem vozili dlje kot kadarkoli.

Boj Tesle proti strahu pred prekratkim dosegom električnih avtomobilov

Tesla se kot prvi resni in hkrati uspešni predstavnik med ponudniki električnih avtomobilov že veš čas trudi, da bi se pri ljudeh zmanjšal strah pred tem, da so električna vozila zaradi manjše razdalje, ki jo zmorejo z enim polnjenjem, neuporabna. V ta namen so že ogromno investirali v izgradnjo omrežij hitrih polnilnic v ZDA in drugod po svetu, nekaj takih polnilnic pa je na voljo tudi v Sloveniji. Prav tako delajo na pilotnem projektu, kjer testirajo uporabnost in izvedljivost menjave fizičnih baterij v samo nekaj minutah za ceno enega polnjenja goriva.

Izjava Elona Muska, ustanovitelja podjetja Tesla, na Twitterju.

Izjava Elona Muska, ustanovitelja podjetja Tesla, na Twitterju.

Splet ob tej napovedi Elona Muska že “poka po šivih” s prispevki medijev in komentarji zainteresirane javnosti. Ali gre pri tej težko pričakovani posodobitvi za bolj inteligentno upravljanje sistema vožnje, ki bo zajetno povečal doseg vozila ali za kaj precej bolj tehnološko naprednega pa bomo izvedeli v četrtek, 19. marca.