Vse, kar ste želeli vedeti o električnih avtomobilih

Boste ob nakupu oziroma menjavi svojega jeklenega konjička v svoj potencialni nabor vključili tudi električni avtomobil? Mnogi verjetno na to ne bi niti pomislili. Nekaterim se zdijo e-avtomobili stvar prihodnosti, nekateri pa v to prihodnost sploh ne verjamejo. Na drugi strani strokovnjaki pričakujejo, da se preboj električnih avtomobilov hitro bliža.

Med ljudmi pa obstaja precej odprtih vprašanj o električnih avtomobilih. Zato smo vprašanja, ki jih imajo Slovenci o električnih avtomobilih, zbrali in poiskali odgovore nanje. K sodelovanju smo povabili vse generacije, od mladih voznikov do dedkov in babic, ki so nam pomagali sestaviti ta zanimiv nabor.

Koliko kilometrov lahko prevozim z enim polnjenjem baterije oziroma kakšen je doseg električnega avtomobila?

V povprečju imajo električna vozila doseg med 100 in 200 kilometri. Doseg je v prvi vrsti odvisen od kapacitete baterije, nanj pa, podobno kot pri običajnih avtomobilih, vpliva stil vožnje, uporaba gretja in hlajenja, ter sam teren, po katerem vozimo.

Ali je primeren za daljše razdalje?

Za zdaj še ni primeren za daljše razdalje, saj na porabo električne energije vplivajo razni dejavniki kot so klima, gretje, multimedia, način vožnje, cestišče in temperatura. E-vozilo lahko prevozi okoli 150 km, kar je veliko manj kot 1050 km, ki jih naredi dizelski avtomobil. Zraven tega pa se vozilo polni najmanj 30 minut.

Kje se polnijo e-avtomobili?

E-vozila lahko polnimo na nekaterih bencinskih črpalkah ali na mestih, kjer se nahajajo e-polnilnice. Poznamo več vrst polnilnic. Razlikujejo pa se po času polnjenja. E-vozilo lahko priključimo tudi doma na 220w ali pa si vgradimo polnilnico kar doma.

Kako ga uporabljamo, vozimo?

Uporabljamo ga približno tako kot avtomatika. Vse kar ima električni avto je pedal za plin in zavore. V e-avtomobilu ni prestavne ročice, saj se hitrost postopoma nabira avtomatsko.

Kakšna je cena električnega avtomobila?

Cene se gibljejo od 7.800€ do 118.000€.

Kolikšni so stroški goriva na 100 kilometrov?

Na 100 kilometrov porabimo od 0.70€ do 2€.

Ali je varno voziti med nevihto? Lahko električni avtomobil zadane strela?

V električnem avtomobilu boste med nevihto enako varni kot v običajnem avtomobilu. V primeru udara v električni avtomobil, bo strela potovala po površini avtomobila h kolesom in se na to ozemljila ob stiku s tlemi. Voznik in vsi potniki so varni pred udarom strele. Možne pa so poškodbe elektronike in gum, enako kot pri vseh ostalih avtomobilih.

Kakšni so stroški zavarovanja električnega avtomobila? 

Zavarovanje – v kolikor je vozilo samo električno se zavaruje tako kot “bencinar” na podlagi kilovatov (kW); v kolikor je vozilo hibridno, se kilovati električnega in bencinskega motorja seštejejo.

Kako na doseg vozila vpliva uporaba drugih naprav v vozilu npr. luči, klima, gretje?

Klima in gretje bistveno vplivata na doseg vozila predvsem v zimskih mesecih, saj se lahko doseg vozila zmanjša celo do 56%.

Kako dolgo se polni baterija električnega avtomobila?

To je odvisno od načina polnjenja. Hitre polnilnice lahko avtomobil napolnijo do 80% v pol ure. Polnjenje na navadnem gospodinjskem priključku pa lahko traja do 10 ur.