Festival majhnih hišk v Kanadi

Majhne hiške so okolju prijazne, cenovno relativno dostopne zgradbe z nizkimi stroški vzdrževanja. Njihova površina je po navadi le okoli 30 kvadratnih metrov. Posledično so tudi stroški vzdrževanja in ogrevanja veliko nižji kot pri velikih hišah. Majhne hiške so grajene po principu pasivne hiše, torej s čim manjšimi izgubami energije; pri čemer se osredotočajo na izkoristek sončne energije, kvalitetno izolacijo in kontroliranim sistemom prezračevanja. Največji manko hišk bi naj bil prav pomanjkanje prostora in s tem udobja, kar pa je bolj posledica današnje miselnosti kot objektivnih faktorjev. Ponekod po svetu, na primer v ZDA, razvoj majhnih hišk ovira tudi zakonodaja.

Jay Shafer, soustanovitelj podjetja Tumbleweed Tiny House Company, pred svojo mobilno hiško.  Vir: Foter / CC BY-NC

Jay Shafer, soustanovitelj podjetja Tumbleweed Tiny House Company, pred svojo mobilno hiško.
Vir: Foter / CC BY-NC

Julija je v kanadskem mestecu Lantier potekal festival ekološko prijaznih hišk. V organizaciji podjetja Habitat Multi-Generations (HMG) se je v sklopu festivala predstavilo 24 ponudnikov – izdelovalcev hišk. Velikosti hiš ponudnika Maisons Optimum se na primer gibljejo nekje med 15 in 75 kvadratnimi metri. Obstaja tudi več različnih ponudb – kupci lahko izbirajo med popolnoma opremljeno hišo ali praznem prostoru, ki ga opremijo po naredi-si-sam (DIY – do it yourself) principu. Za cenovno primerjavo: 19 kvadratnih metrov velika hiška ponudnika Lumbec stane 45.000 kanadskih dolarjev, kar znese okoli 31.000 evrov.

Mestece Lantier z 800 prebivalci sicer to jesen začenja visokopotezni projekt, privabiti nove ljudi, ki bi živeli v naselju majhnih hišk. Majhna stanovanja bodo postavljena okoli šestih večnamenskih, 1400 kvadratov velikih večnamenskih zgradb, ki bodo služila kot zbirališča za prebivalce, shrambe za hrano ali majhni industrijski obrati. Župan mesta Robert Forget upa, da bodo z novimi delovnimi mesti in poceni ter ekološko nastanitvijo privabili čim večje število ljudi. Sčasoma načrtujejo postavitev 200 hišk. Cene posamezne se giblje okoli 30.000 evrov. Ta alternativni pristop privabljanja prebivalstva so ubrali v strahu pred izumrtjem vasi v nekaj letih. Čez nekaj let bomo lahko ocenjevali uspešnost projekta.

Prispevek: http://www.treehugger.com/tiny-houses/tiny-house-festival-canada-lantier-quebec.html

Naslednji članek:

Prejšnji članek