Nakupovanje – kako prepoznati zares ekološke artikle?

Biti zelen, bio in eko pomeni predvsem dobro promocijo. To so ugotovila tudi podjetja, ki svoje izdelke vse pogosteje promovirajo s temi oznakami. Tako se na mnogih artiklih pojavljajo napisi kot “organsko”, “100% naravno”, “domače”, … Problem teh je, da mnogokrat niso avtentični – prodajalci jih uporabljajo le zato, da pritegnejo pozornost. Kako torej ugotoviti, katere promocije so resnične in katere ne? Pripravili smo seznam nasvetov. Celoten seznam v angleščini preberite tukaj.

Poiščite specifične oznake

Če na artiklu piše samo “okolju prijazno” ali “eko” brez dodatnih pojasnil, potem to najbrž ne drži. Podjetja z resničnimi certifikati bodo artikle opremile z označbo: organsko, Fairtrade, Rainforest Alliance, Oeko-Tex, B Corp, … in o prijaznosti izdelka zapisala kaj več.

Preverite podjetje na spletu

Vtipkajte ime podjetja v brskalnik in ugotovite več o njem. Če v resnici delujejo ekološko z vsemi potrebnimi certifikati, se bodo o tem na dolgo in široko hvalili po celi spletni strani.

Preverite embalažo

Preverite količino embalaže ter iz kakšnega materiala je. Če je embalaže občutno preveč, je to že indikator, da podjetje ni resnično ekološko. Pri materialu bodite pozorni in preberite ali je v resnici iz reciklirane embalaže.

Preberite in razumite seznam sestavin

Preverite vsebnost toksičnih snovi. Če jih artikel vsebuje, potem očitno ni eko. Seznam toksinov v angleščini lahko najdete tukaj. Pomembno je tudi, da razumete katere sestavine so v artiklu. Če so uporabljeni nenavadni in zavajajoči izrazi, potem prodajalec najbrž nekaj prikriva.

Preverite ponudbo drugje

Kljub temu, da so veleblagovnice, lekarne in tekstilne trgovine večinoma dostopne le največjim in certificiranim podjetjem, lahko greste v svoji raziskavi vedno še korak dlje. Preverite na spletu, povprašajte prijatelje, obiščite lokalne prodajalce in živilske sejme.