Na trgovskih policah polovice sveta – papirnate vatirane palčke za ušesa

Zadnja novica farmacevtskega giganta Johnson&Johnson je, sicer le polovični pa vendarle, prispevek k manjši obremenitvi okolja s plastiko. Poskrbel bo namreč, da bo Evropa v prihodnje očiščena plastičnih vatiranih palčk za ušesa, saj bodo v tej regiji na voljo le palčke s papirnatim steblom.

Osupljiv in hkrati razveseljiv je podatek, da bo samo veriga britanskih supermarketov Waitrose zaradi tega v okolje ponesla 21 ton plastike manj kot pretekla leta, a je to žal le kaplja v morje v primerjavi z do skoraj 13 milijonov ton plastičnih odpadkov, ki se kopičijo v oceanu vsako leto.

Kot kaže pa se bodo plastične palčke še naprej prodajale v Severni Ameriki, Avstraliji in Aziji. Zaenkrat ni mogoče dobiti  nobene informacije o tem kako bodo ravnali v prihodnje. Jasno pa je, da Evropa tako ne bo očiščena plastične umazanije, še posebej zato, ker po morju prav k nam priplava velika večina plastičnih odpadkov z drugih delov sveta. Samo plastične vatirane palčke se po uporabi namreč največkrat znajdejo v straniščnih školjkah, potujejo v kanalizacijo in naprej na odprto morje.

Vsi se očitno še ne zavedamo, da smo za obremenjevanje okolja s plastičnimi odpadki odgovorni vsi, ne glede na katerem koncu sveta živimo.

Vir: Treehugger