Polnilnice za električne avte v vsak nov EU dom

Avtomobilska industrija pozdravlja načrte EU za večjo dostopnost električnih avtomobilov s povečanjem gradnje električnih polnilnic. Po direktivi EU, ki bo stopila v veljavo že leta 2019, bo morala imeti vsaka prenovljena hiša v EU svojo polnilnico za električne avtomobile, do leta 2023 pa bodo morale imeti nove zgradbe kar 10 % parkirišč opremljenih s polnilnicami za električne avtomobile.

Norveška in Nizozemska, ki zadnja leta beležita izjemen boom električnih vozil, bosta do leta 2025 že popolnoma odpravili vozila na dizelski pogon. S temi potezami EU odločno kaže, kako resno namerava reševati problem onesnežavanja zaradi prometa.

Direktor Evropske agencije za okolje, Martin Adams, razmišlja: ”Večje število električnih avtomobilov potrebuje tudi več energije. Pomembno je, da bo ta energija pridobljena iz čistih – obnovljivih virov.” Direktor programa električnih avtomobilov pri francoskem Renaultu, Guillaume Berthier, pa ocenjuje, da lahko na veliko investiramo v zeleno energijo, a prihodnost električnih avtomobilov je, po njegovem mnenju, še vedno v bateriji oz. možnosti skladiščenja električne energije v njej. Več o tem si lahko preberete tukaj.