Bo Uber uničil javni transport ali avtomobile?

Uber – svetovno uveljavljen in izjemno hitro rastoč zasebni sistem transporta, je po oceni ekonomista Justina Wolfersa “zelo nedonosen” in dodaja, da bodo njegove cene zelo zrasle takoj, ko bo dosegel monopol. Zanimivo je, da izvršni direktor Uberja, Travis Kalanick, tega ni nikoli zanikal.

Po pisanju angleškega časnika The Guardian najpomembnejše vprašanje glede Uberja ni v tem, ali je to platforma ali transportno podjetje, kakor tudi ne, če so njegovi vozniki zaposleni ali ne, temveč, če je sposoben poplačat svojim investitorjem milijarde, ki jih uporablja v tekmi z javnim transportom, da bi postal monopolist. Po številnih svetovnih prestolnicah, od Washigtona do Londona, beležijo velike motnje, škode in izgube v javnem transportu ter stavke zaposlenih.

V Guardianu ocenjujejo, da prepoved Uberja ne bi delovala, kakor tudi ne sodne bitke na delovnih sodiščih. Moč je v rokah predvsem kreatorjev javnega transporta, da po svojih najboljših močeh ponudijo takšne transportne storitve, ki bodo celovito odgovarjale na izzive sodobne logistike in ki jih ni nikoli ne bi mogel ponuditi Uber. Več na Guardianu.