Deset držav z najboljšim energetskim sistemom na svetu

V letošnjem poročilu t.i. Globalnega energetskega indeksa- The Global Energy Architecture Performace Indeks 2016 je narejena tudi lestvica desetih držav z najboljšo energetsko politiko na svetu. Z indeksom od leta 2013 merijo in ocenjuje energetske sisteme in energetske politike držav po celem svetu. Pri čemer zasledujejo tri glavne kriterije.

Prvi je ekonomska rast in razvoj-to je način kako energetski sistem države omogoča gospodarsko rast, drugi je vpliv oskrbe in porabe energije na okolje, tretji pa je dostopnost in varnost oskrbe z energijo.

Najbolj je ocenjevalce prepričala Švica, čeprav je dodobra odvisna od uvoza energije.

Švica se je odrezala najbolje v večini parametrov indeksa, predvsem pa je prepričala s tem, kako dobro energetski sistem omogoča gospodarsko rast ter z domišljenim energetskim mixom v oskrbi energije. Na drugem mestu je Norveška, država, ki veliko energije izvozi in oblikuje tako oskrbo z električno energijo, ki ima visok deleže nizkoogljičnične energije. Švedsko, ki je na tretjem mestu, odlikuje kakovostni splet dostopnosti energije, varnosti oskrbe ter okoljske trajnosti. Sledijo ji: Francija, Danska, Austrija, Španija, Kolumbija, Nova Zelandija in na desetem mestu Urugvaj. Več o tem lahko preberete na WeForum.org.

Naslednji članek:

Prejšnji članek