Ekološka kmetija Urška

Ekološka kmetija Urška se nahaja na obronkih Pohorja, v Križevcu pri Vitanju. Deluje po principu samooskrbe. Upravitelji kmetije, družina Topolšek, so se s turizmom začeli ukvarjati že leta 1991. Takrat so na svoj prvi promocijski letak zapisali: “Vljudno vabljeni vsi, ki se boste odločili, da preživite svoj prosti čas ali počitnice na skromni, a lepi kmetiji pod obronki Pohorja.”

cccafb7b449c021a00a309aa7aba19cc_f29Kmetija Urška je bila prva kmetija v Sloveniji z znakom eko-marjetice, kar pomeni, da dajejo poudarek na omejevanje porabe energije in vode, uporabo nastalih odpadkov, spodbujajo uporabo obnovljivih virov in komunikacijo na okoljske teme. Glavni adut kmetije je lokacija sredi neokrnjene narave, od koder imajo turisti dober dostop do Pohorja in Rogle, ki sta odlični lokaciji za pohodnike, cestne in gorske kolesarje, smučarje, tekače na smučeh ter tudi za nabiralce gob, kostanjem in gozdnih sadežev. V neposredni bližini so tudi Terme v Zrečah.

Na kmetiji biva tudi veliko živali, od psa, mačk, zajcev, kokoši, do ovc in koz. Svojim gostom nudijo tudi wellness center, v katerem so na razpolago turška savna, masažni tuši, bazen z mehurčki, senena kopel in soba za počitek; v kateri so na voljo domači zeliščni čaji in biološko pridelana jabolka. Sicer na kmetiji dajejo velik poudarek tudi domači kulinariki. Vse jedi so pripravljene iz ekološko pridelanih dobrin. Sicer ne delujejo kot restavracija, hrana je na voljo gostom prenočevalcem. Hrana je sezonska, pripravljajo od domačega kruha, skute, jogurta, marmelad, salam, namazov, paštet in vse do svinjskih rebrc, jagenjčka in štrukljev. Prav tako se ukvarjajo z vinarstvom, vina hranijo v domači kleti. Nudijo polsuho belo vino ter modro frankinjo iz soda, pa tudi rose, renski rizling, sauvignon in beli pinot iz buteljk. Na voljo pa sta tudi domača jabolčni in bezgov sok.

Dodatna posebnost kmetije Urška je možnost sodelovanja pri domačih opravilih za goste. Če si tega želijo, lahko turisti sodelujejo pri tradicionalnih kmetijskih opravilih na ekološki način in dobijo vpogled v življenje na eko-kmetiji. Odvisno od letnega časa lahko pomagajo pri spravilu sena, trgatvi grozdja in kolinah, ali pa pomagajo gospe Vilmi v kuhinji oz. gospodu Tonetu v vinski kleti.

997b65be595a248f21088a4561c3ec94_f68