Slovensko električno letalo Alpha Electro

Podjetje Pipistrel je izdelalo prvo komercialno letalo na električno pogon. Alpha Electro je dvosedežno letalo in predstavlja najbolj zeleno možnost letenja. Zaenkrat ga uporabljajo v letalski šoli, predvsem za učenja vzleta in pristanka. Poganjajo ga Li-ion baterije, ki omogočajo eno uro leta in dodatnih 30 minut rezerve. Baterije se napolnijo v 45 minutah, v času odmora med dvema šolskima letoma. Zaradi električnega pogona tako letalo ne proizvede prav  nobenega ogljičnega onesnaženja.

Podjetje Pipistrel je leta 1987 ustanovil Ivo Boscarol v Ajdovščini. Pipistrel je latinski izraz za netopirja, ki se uporablja tudi v lokalnem dialektu. Uradno se imenujejo Podjetje za letala na alternativni pogon. Ukvarjajo se s proizvodnjo ultra-lahkih letal, poudarek pa so namenili varčevanju z energijo. Na začetku konkurenca zaradi te usmeritve kar čudno gledala, sami pa so se zavedali, da bodo cene fosilnih goriv čedalje višje, pravi Boscarol. Družba je že dve leti zapored prejela nagrado NASA General Aviation Technology Challende.

Pogonske Li-ion baterije

Pogonske Li-ion baterije

Alpha Electro se vzpenja s hitrostjo 500 metrov na minuto, poganja pa ga motor s 85 konjskimi močmi. Največji problem električnega letala so baterije, saj so veliko težje od posod z gorivom, teža pa je v zraku še večji problem kot na tleh. Pri Pipistrelu so doslej razvili že četrto generacijo baterij. Glavni adut letala pa je prav preprostost, baterijo se zamenja v petih minutah, napolni se v 45 minutah. Pri oskrbi letala tudi prihranijo precej časa, saj je pri konvencionalnih letalih treba preveriti tlak olja in meriti raven in kakovost goriva.

Alpha Electro je okolju prijazno letalo, saj za delovanje ne potrebuje kerozina in ne onesnažuje zraka. Zaradi cen fosilnih goriv se krepko zmanjšajo tudi stroški letenja, tako so stroški pilotskega treninga z Alpho Electro nižji kar za 70 odstotkov, kar pomeni tudi večjo dostopnost letenja ljudem. Pri letenju se 13 odstotkov energije povrne, kar omogoča večjo vzdržljivost in istočasno omogoča pristajanje na kratkih stezah. Alpha Electro je tudi komercialen proizvod, cena na prostem trgu pa je 100.000 dolarjev.

 

Naslednji članek:

Prejšnji članek