Električna energija iz odpadnega paradižnika

Vse pogosteje znanstveniki svojo energijo usmerjajo v iskanje alternativnih rešitev za zmanjševanje oz. predelavo odpadkov.

Nenavadnega projekta – uporabe odpadnega paradižnika, so se lotili raziskovalci na Floridi. Na Floridi je ena izmed glavnih kmetijskih panog pridelava paradižnika. Zaradi hitre pokvarljivosti tega živila pa se soočajo z velikimi količinami odpadnega paradižnika, ki letno dosežejo tudi do 396 ton.

Raziskovalci iz šole za rudarstvo in tehnologijo South Dakota, univerze Princeton in univerze Florida Gulf Coaste so poiskali rešitev problema, in sicer razvili so mikrobno elektrokemično celico, ki lahko iz nagnitega paradižnika ustvari električni tok. Morda se sliši kot znanstvena fantastika pa vendar ni. Pilotni projekt po predstavili na 251. državnem srečanju in razstavi ameriškega kemijskega društva (ACS).

V procesu oksidacije, ki ga sprožijo bakterije v stiku z nagnitim paradižnikom, se sprostijo elektroni, ki se ujamejo v gorivni celici in postanejo vir električne energije. Trenutno je izhodna moč nizka – iz 10 miligramov paradižnikovih odpadkov lahko proizvedejo 0,3 vatov električne energije. Raziskovalci napovedujejo, da se bodo te vrednosti ob nadalnjem delu znatno povečale. Do takrat pa si lahko čisto – zeleno energijo zagotavljamo sami doma s pomočjo solarnih panelov, malih hidroelektrarn, s pomočjo pametne – led razsvetljave pa poskrbimo za nam in okolju prijazno razsvetljavo, o čemer lahko več izveste na: www.oven-em.si.