Gnezdilnica za čebele v petih korakih

Gnezdilnice so različne , tako po velikosti kot po obliki. Za čebele je najpomembnejši gnezdilni material, oblika je odvisna od našega okusa in prostora, ki ga imamo na voljo.

  1. Izberimo gnezdilni material: gnezdilnico za čebele samotarke lahko izdelamo iz lesa (najprimernejši je les listavcev), lahko pa uporabimo tudi votla rastlinska stebla (bambus, trska).
  1. Les navrtamo: da bomo privabili različne vrste, naj bodo luknje v lesu razlićnih dimenzij, in sicer premera od 4 do 10 mm in globine 10 cm.
  2. Sestavimo gnezdilnico: les povežemo v želeno obliko, in sicer tako, da so luknje v lesu na zunanji strani gnezdilnice, da zagotovimo dostop čebelam. Gnezdilnica je lahko v obliki hišice, kroga … Na prostem je potrebno namestiti streho, ki bo ščitila pred dežjem.

  3. Namestimo gnezdilnico: običajno jo namestimo spomladi, saj je takrat dejavnih največ vrst. Postavimo ali obesimo jih na sončno mesto, ki je zaščiteno pred dežjem. Optimalna višina je en meter do dva metra nad tlemi.
  1. Privabimo čebele z medovitimi rastlinami: v semenarni povprašajmo za okrasne medovite cvetoče rastline in jih zasejemo na vrtu. Tako si bomo zagotovili cvetočo okolico, čebelam pa hrano.

Gnezdilnica mora ostati zunaj vse leto, tudi pozimi.

Naslednji članek:

Prejšnji članek