Hiše iz plastenk

Vas iz plastenk nam kaže drugačen pristop k ponovni uporabi plastenk za enkratno uporabo.

V svetu kjer se letno porabi več milijonov plastenk, je najti načine kako ponovno uporabiti le te, zelo plemenit izziv. S projektom, ki so ga zasnovali v Panami, so se problema lotili na svojevrsten način. Graditi so začeli eko vas.

Vas iz plastenk se nahaja na otoku Colon v provinci Paname Bocas del Toro v načrtu je izgradnja eko skupnosti, kjer bodo zgradili 120 domov, katerih glavna izolacija bodo rabljene plastenke. te ne bodo samo ponovno uporabljene, ampak bodo prostorom v hiši zagotavljale tudi okrog 17 ° C nižjo temperaturo od zunanje, ne da bi zahtevali druge vložke energije.

Zasnova domov se na prvi pogled ne razlikuje od običajnih hiš, dokler ne izveste kaj je v samih stenah. Tisto, kar loči hiše v eko vasi od drugih tradicionalno grajenih hiš, je način kako so stene zgrajene.  Kot osnova je uporabljen okvir, narejen iz armature in jeklene mreže. Okvir je napolnjene z rabljenimi plastenkami, in nato, ko so vgrajene še  električne in vodovodne napeljave, prekrite z betonom tako iz notranje kot iz zunanje strani.

Na spletni strani projekta, navajajo, da je bilo za gradnjo prve zgradbe, zgrajene jeseni 2015, uporabljenih več kot 10 tisoč plastenk. Za naslednji model hiše, ki bo bolj podoben gradu, bodo pa uporabili predvidoma trikratno količino plastenk uporabljenih v prvi hiši.

Ljudje v povprečju porabimo 15 ali več plastenk v mesecu, kar v celotni življenjski dobi posameznika nanese približno 14 tisoč plastenk ali več. Očitno je, da bi bilo bolje če se na prvem mestu teh plastenk sploh ne bi uporabilo, ko pa pomislimo kako prodorne in obstoječe so te plastenke,  vidimo da je uporaba teh plastenk kot izolacija, dostojna rešitev, sploh na območjih brez ustreznih objektov in z visokimi stroški za postavitev le teh.