Kaj bi Elon Musk moral vedeti o Tesli?

Letos junija bi izjemen fizik, inženir in inovator Nikola Tesla praznoval svoj 160. rojstni dan. Če si svojega življenja ne morete predstavljati brez daljinskega upravljalnika za televizor, ne oklevajte, in se raje glasno zahvalite Tesli. Daljinski upravljalnik pa še zdaleč ni vse, za kar je zaslužen. Izumil, napovedal in prispeval je k razvoju mnogih tehnologij, ki se nam danes zdijo same po sebi umevne: neonske in fluorescentne žarnice, brezžični prenos, računalniki, pametni telefoni, laserski in rentgenski žarki, robotika in ne nazadnje izmenični tok, temelj današnjega električnega sistema. Izmenični tok ves čas spreminja smer in utripne petdesetkrat na sekundo. Srce celotnega procesa je alternator, ki se obrača okoli svoje osi in usmeri konico enkrat k pozitivnemu in enkrat k negativnemu viru, pri čemer ves čas spreminja tok elektronov. Bitka med Edisonom in Teslo je pokazala Teslovo drzno stran, s katero je v dokaz, da izmenični tok ni nevaren, kot je trdil Edison in s tem želel vsiliti uporabo svojega odkritja enosmernega toka, skozi svoje telo spustil  250 tisoč V močan električni šok.

Pomemben izum za avtomobilsko industrijo

Tesla je zasnoval mnogo naprav, ki jih je poganjal izmenični tok. Po odkritju načela vrtilnega magnetnega polja  je Tesla zasnoval  motor na izmenični tok.  Z  elektromotorjem, ki še danes velja za enega najgenialnejših izumov človeštva, je Tesla postavil temelje sodobne industrije.

 

 

Martin Eberhard in Marc Tarpenning sta julija 2003 ustanovila start-up podjetje, ki je začelo z razvojem in proizvodnjo električnih avtomobilov ter ga poimenovala Tesla Motors. Zaslužna sta bila za izdelavo prvega avtomobila (Tesla Roaster) z elektomotorjem, izdelanim po Teslovih zamislih iz leta 1882. Motor je poganjala litijska baterija, ki je z enim polnjenjem zagotovila energijo za 320  km. Februarja 2004 je mesto predsednika uprave prevzel Elon Musk. Prevzem je pretresel temelje Tesla Motors, saj je Eberhard vložil tožbo zoper Muska in podjetje zaradi obrekovanja ter kršenja pogodbe. Prav tako je Eberhard zahteval, da se ga razglasi kot enega izmed dveh soustanoviteljev Tesla Motors. Tožba se je končala s sporazumnim dogovorom, ki je potrdil 5 soustanoviteljev Tesla Motors: Martina Eberharda, Elona Muska, JB Straubela, Marca Tarpenninga in Iana Wrighta.

Tesla Roaster so izdelovali vse do leta 2011. Nasledila ga je izboljšana luksuzna limuzina Model S. Temu sta sledila Model X in Model 3. Seveda pa s tem razvoj novih modelov ni zamrl. Musk zavzeto sledi svoji viziji, da bo nekoč njihov električni avtomobil dostopen povprečnemu kupcu, ki ga ne bo odvračal strah pred prekratkim dosegom.

Kako se je Elon Musk poklonil Tesli

Nikola Tesla je bil velik vizionar, saj je že v svojem času odkril ali napovedal tehnologije, ki so danes v vsesplošni rabi ali pa se uveljavljajo na trgu. Njegova velika želja je bila odkritje in uporaba brezžičnega prenosa energije na dolge razdalje. S pomočjo induktivne sklopke mu je uspelo brezžično prižgati žarnico, vendar pa ni uspel izpolniti svoje velike želje, to je zgraditi sistema dolgega dometa za brezžično oddajanje energije. Poskuse je izvajal v svojem laboratoriju na posestvu Wardenclyffe v New Yorku. Leta 2012 je Matthew Inman objavil spletni strip “The Oatmeal”, v katerem je zapisal, da je bil Tesla največji “geek”, ki je kdaj živel. Odziv nanj je sprožil 45 dnevno kampanjo “Indiegogo campaign” zbiranja sredstev za ohranitev posestva in ustanovitev muzeja v čast Nikolu Tesli. Inman je dregnil tudi predsednika uprave Tesla Motors, Elona Muska, ki je nato prispeval donacijo v v višini enega milijona dolarjev.

 

Elon Musk v Pomurju

Na Podjetniškem forumu Časnika Finance je ob podelitvi priznanj Janez Magyar zbranim predstavil zamisel, s katero bi Pomurje poskusilo pridobiti naložbo inovativnega proizvajalca električnih avtomobilov in baterij Tesla Motors. Ta bo namreč v tem letu začel z iskanjem lokacije v Evropi za proizvodnjo električnih avtomobilov in baterij.

 

Tistega dne, ko bo znanost začela preučevati nefizične fenomene, bo naredila večji napredek v enem desetletju kot v vseh stoletjih svojega obstoja. To so Teslove besede, ki dokazujejo, da ni bil le “nori” znanstvenik temveč tesno povezan z naravo in njenimi zakoni. Vodili sta ga nadnaravna senzibilnost in močna intuicija, ki sta ga  pripeljali do odkritja, da imamo na razpolago različne oblike iste energije. Verjel je, da bi človeška vrsta morala razumeti vse oblike naravnega usklajevanja s planetom, sicer lahko ostane brez njega.