Kaj bi se zgodilo, če bi ljudje izginili

Predstavljajte si, da bi vsi ljudje na Zemlji naenkrat izginili. Kaj bi se zgodilo z okoljem in planetom? Podjetje Square Space je naredilo simulacijo posledic, ki si jih lahko ogledate v zgornjem videu.

Prvih nekaj tednov bi bilo kaotičnih. Zaradi prekinjene proizvodnje elektrike bi milijarda in pol krav, milijarda prašičev in 20 milijard kokoši imeli dostop na prosto, kjer bi izstradale ali postale plen mačkam, psom in drugim predatorjem. Ulice bi preplavila voda, stavbe pa bi preraslo rastlinje. Čeprav bi verjetno pred tem večina mest zgorela, saj bi en udarec strele – ob odsotnosti gasilcev – zadostoval za ogromen požar. Lesene zgradbe bi strohnele v nekaj desetletjih, sledili bi vsi kovinski objekti, ki bi jih uničila rja – avtomobili, mostovi, zgradbe. Pestrost živalskih vrst bi bila velika, saj je človek vrste, značilne za določeno okolje, razselil po vsem svetu – med njimi bi se vzpostavile čisto nove prehranjevalne verige, ni izključeno, da bi se tudi parile med sabo in ustvarile čisto nove vrste. Radijski valovi bi še vedno vandrali po vesolju.

Po nekaj stoletjih bi ostali le odpadki iz plastike in drugih polimerov. Kemijske vezi med plastičnimi in gumijastimi materiali so imune na prebavne encime bakterij, prav tako ne rjavijo ali korodirajo. Ko bi kosi plastike razpadli, bi ostali mikroplastični delci, ki bi sčasoma z delovanjem vode prišli v morje, kjer bi se nabirali v usedlinah in tam ostali še milijone let.