Nas bodo plastike rešile gosenice?

Katerikoli plastični material, ki je bil dosedaj izdelan, je še sedaj na Zemlji, razen izjemno majhnega deležega, ki je bil sežgan in je tako pač na drug način onesnažil okolje.

Razpolovna doba – čas, v katerem se plastika razgradi je namreč celih 450 let! Plastika je material, ki vsebuje molekule – polimere, pridobljene iz fosilnih goriv, poleg tega pa je najpogosteje uporabljena plastika – polietilen, neizmerno odporna na razgradnjo.  Vsaka plastična vrečka, ki jo uporabite bo razpadla šele čez 450 let! Gotovo bomo civilizacijam, ki prihajajo za nami, če še bo kakšni sploh uspelo preživeti na onesnaženem in zastrupljenem planetu, prepoznavni po plastiki. Plastične vrečke, ki plavajo v naših morjih in vodah, dnevno ubijajo meduze, rake, ptiče, želve, kite, ribe…. Skratka, skreirali smo pošast, ki ubija tudi nas. Ali smo sposobni najti rešitev? Zopet nam pomaga narava!

Znanstevniki v Španiji (Universidad de Cantabria) so odkrili, da ličinka gosenice – Galleria mellonella, s katero hranimo naše hišne ptiče in kuščarje uniči in razgradi tudi najbolj odporne plastične smeti in pri tem ne povzroča nobene dodatne škode za okolje. Kaj so odkrili in kako nameravajo razvijati to fantastično odkritje preberite na Forbes.com.

Ob tem lahko samo izrekamo hvaležnost gosenicam in znanstvenikom zaželimo, da čimprej razvijejo uporabno rešitev. Do takrat pa se za začetek izogibajte vsaj plastičnim vrečkam!