Novodobne sviloprejke

Človek je že pred 5000 leti uporabil črve – sviloprejke, za izdelavo prestižnih svilenih niti, iz katerih je bila stkana najlepša in izjemno cenjena svila. Posel s svilo je dolgo tako cvetel, da so celo pot po kateri so prevažali svilo iz Kitajske v druge dela sveta, kjer so vsi želeli to prekrasno blago, poimenovali Svilna pot.

Marsikdo se sprašuje, če je ameriškemu startupu uspelo revolucionarno odkritje, ki spominja na novodobne sviloprejke. Vzgojili so bakterije, ki se prehranjujejo z metanom in ga procesirajo v prejo, ki je biorazgradljiva in jo je mogoče uporabiti v tekstilni industriji najširšega spektra. Takšna preja, bi lahko izjemno veliko pripomogla k zmanjšanju ogljičnega odtisa, saj kot vhodni material za proizvodnjo uporablja metan – plin, ki je med največjimi onesnaževalci našega ozračja. Končni izdelek pa je preja, ki je biorazgradljiva in se lahko uporablja v tekstilni industriji, ki je tudi med največjimi onesnaževalci okolja.

Glede na zagnanost in vztrajnost ekipe – Mango Materials, ki se s tem izzivom resno ukvarja že od leta 2010, ko so diplomirali na Stanford Univerzi, lahko pričakujemo, da bodo v kratkem našli tudi investitorja, ki bo prepoznal uporabnost in finančno donostnost tega materiala v večih industrijskih panogah. Pravkar so zbrali 6 milijonov dolarjev za to, da vzgojijo bakterijo, ki najhitreje raste, da bi lahko proizvedli okoli tono preje – polymera na teden.

Več o tem si lahko preberete tukaj.