Plastika nas bo pokopala

…če ne spremenimo sebe in svojega obnašanja takoj. Tudi, če se sliši zahtevno in nemogoče, druge poti ni. Vendar ni nemogoče! Zakaj mislite, si John Sylvan, izumitelj plastične kapsule –za domač kavni avtomat želi, da je ne bi nikoli izumil? Mogoče zato, ker je vsaj 72 odstotkov plastične embalaže povsem nerazgradljive?! In jo zato slej kot prej dobimo na krožnik v obliki, recimo, zdrave ribe polne kemikalij, barvil, konzervansov, težkih kovin…

Kljub temu, da Nespresso zagotavlja, da so njihove kapsule povsem razgradljive, zavrača odgovor na vprašanje, koliko potrošnikov dejansko izkorišča njihovo možnost, da uporabljene kapsule vrnejo v Nespressove centre za predalavo kapsul. Dejstvo je namreč tudi, da plastika ni povsem razgradlljiva. Po dveh ali treh recikliranjih postane zgolj manj kakovostna plastika. Vsa plastika slej kot prej pristane v naši prehranjevalni verigi. Veliko podjetij ponuja rešitve brez plastike, a tudi potrošniki moramo prispevati svoje. Ne smemo leno posegati po plastičnih instant rešitvah – embalažah, ker nas bo že na kratek rok to stalo življenja.

Nabavite si nakupovalno vrečko iz blaga, ki jo boste uporabili gotovo več kot enkrat in ko bo končala svoje poslanstvo, se bo razgradila. Tako je ne boste ponovno srečali v ribi na svojem krožniku, da bi zastrupljala vaše telo. Nemčija ima že ima veliko supermarketov, ki ponujajo rešitve brez nepotrebne plastične embalaže t.i. Original Unverpackt zero waste supermarket.

Francija je sprejela zakon, ki zahteva, da so plastične skodelice in krožniki narejeni iz biološkega materiala. Zakon stopi v veljavo leta 2020.

Izjemno veliko pa lahko naredi vsak dan vsak od nas že s tem, da namesto plastenk izbere steklenice – torej steklo, ki je razgradljivo in z dnevnim zavračanjem nepotrebne plastične embalaže.

Več si lahko preberete v članku na The Guardian.