Slediti niti

Štiri leta potem, ko je zgorela tekstilna tovarna v Bangladešu in z njo tudi 1100 delavk in delavcev, še vedno ne vemo, kje vse po svetu šivajo posamezne dizajnerske blagovne znamke.

S pomočjo pogovorov s preživelimi in z iskanjem ostankov nalepk blagovnih znamk  v pepelu, se je bilo mogoče dokopati do imen zgolj nekaterih podjetij, ki izdelujejo oblačila prestižnih blagovnih znamk. V boju za transparentnost celotne verige dobaviteljev v tekstilni in obutveni industriji, se je oblikovala mednarodna koalicija za delavske pravice, ki vključuje  tudi: Human Rights Watch, Clean Clothes Campaing….

Koalicija je že objavila poročilo z naslovom Slediti niti, v katerem zahteva večjo transparetnost dobaviteljske verige v tekstilni in obutveni industriji. Poleg tega je pozvala 72 največjih tekstilnih in obutvenih tovarn k javni objavi najpomembnejših informacij, s katerimi bi se prenehalo skrivanje katastrofalnih razmer v tovarnah, v katerih brutalno slabo plačani delavci šivajo nesramno drage obleke najbolj želenih svetovnih oblikovalcev. Katera vprašanja so bila zastavljena lahko preberete tukaj.