Unikatne eko koče po Evropi

Ekološke koče in hoteli so primerne zlasti za turiste, ki si poleg neokrnjene narave želijo samote. TheCultureist je naslednjih pet lokacij izbral kot najbolj unikatne, ekološke in osamljene počitniške resorte v Evropi. Te so zaradi miru in zelenega okolja primerna lokacija za oddih od vsakdanjega stresa in metropolitskega življenja.

Instant d'Absolu

Instant d’Absolu

Instant d’Absolu v Franciji je 300 let stara kmetija na planoti vulkanskega območja. Lastnika Laurence Costa in Daniel Siegel sta uporabil model afriške eko-koče pri renoviranju kmetije. Nahaja se na bregu jezera Lac du Pêcher, sredi območja migracijskih poti ptic selivk. Z ene strani se vzpenja vulkan Puy Mary, z druge pa raste gozd Pinatelle, porasel z borovci. Eko-koča ima 12 sob, ki so pobarvane z ekološko barvo. Izolacija je iz celuloze, zavese in vrtno pohištvo so iz recikliranih materialov, v toaletnih prostorih pa uporabljajo biorazgradljive materiale. Tudi bližnja restavracija streže ekološko hrano, recimo lečo z vulkanske zemlje in grah z bio vrta. Instant d’Absolu nudi objem narave za vsa čutila.

Old Chapel Forge v Angliji je historična cerkev iz leta 1611. Leži med polji Chicherstra in zahodnega Sussexa. V majhni cerkvici, zgrajeni iz kamna in kremena, danes nudijo Bed & Breaksfast – torej prenočišče in zajtrk. Današnji lastniki se trudijo gostom ponuditi izkušnjo zelenega turizma, kar dosegajo s povezovanjem lokalnimi kmetijami, od koder kupujejo hrano. Za ogrevanje vode v objektu uporabljajo sončno energijo. V okolici je še precej podobnih koč, pokrajina pa je primerna za kolesarjenje ali obiske okoliških gradov.

Tannerhof

Tannerhof

Tannerhof je historično posestvo v južni Nemliji, pod Bavarskimi Alpami. Resort ni samo ekološko usmerjem, temveč je tudi zdravilišče. Leta 1904 sta Dr. Christian von Mengerhausen in njegova žena začela z zdraviliško dejavnostjo v kraju, ki jo danes nadaljuje četrta generacija potomocev. Gosti se lahko odločajo med več nastanitvami. “Zračne koče” so majhne lesene kabine na obronkih gorovja, ki lahko sprejmejo eno ali dve osebi. Poleg zračnih koč pa ponujajo tudi bivanje v  “stolpu”, ki je moderen dizajn Floriana Naglerja. Zaradi velikih oken in stopnišča, speljanega po zunanjosti koče, ima gost ves čas občutek, da je sredi narave. Prav tako je pester kulturni program Tannerhofa, gosti se lahko odločijo za predavanja in bralne delavnice ali se učijo joge in tai čija.

Skinos Ilivatos Boutique Eco Villa se nahaja na južni obali Grčije, natančneje na obali Paliki na otoku Kefalonija. Lastniki so se na Kefalonijo vrnili leta 2009, ko so tudi obnovili vilo in se začeli uvkarjati s kmetijstvom – slabih 50 metrov od morja. Vila lahko sprejme do 10 gostov, zgrajena pa je bila po podnebnih arhitekturnih smernicah, torej z uporabo lokalnih in zelenih materialov. Energijo pridobivajo s solarnimi celicami in vetrnim generatorjem. Organske odpadke kompostirajo, anorganske pa reciklirajo. Gostje lahko plavajo in ribijo v čistem morju ali vilinem bazenu, družbo pa jim delajo psi, mačke in konji, ki se prosto gibljejo okoli vile.

Hiša za goste princa Charlesa se nahaja v vasici Zalanpatak, v romunski Transilvaniji. Zgradba je stara 400 let in je nekoč bila tovarna stekla. Princ Charles je bil navdušen nad pokrajino in srednjeveškim načinom življenja, ki ga ljudje še živijo tam. Pokrajino sestavljajo prosto živeči medvedi, pestra flora, zeleni griči in prostrani gozdovi. Na posestvu je prostora za 14 gostov, stavbe in koče pa so restavrirane v romunskem tradicionalnem stilu in z romunskimi materiali. Princ je nad Transilvanijo tako navdušen, da želi v ta del sveta uvesta trajnostni turizem, junija letos je tudi začel s fundacijo, ki skrbi za ohranjanje kmetijske in kulturne tradicije ter spodbuja trajnostni razvoj v regiji.