V Betnavskem gozdu bomo posadili medovita drevesa

V sredo, 10. aprila 2019, bo v Betnavskem gozdu v Mariboru potekala akcija saditve medovitih dreves. Akcijo je omogočila družba Slovenski državni gozdovi (SiDG), ki v imenu Republike Slovenije upravlja z Betnavskim gozdom. Akcija je tudi začetek širše izobraževalno – motivacijske kampanje SEM SPREMEMBA, katere namen je osveščati o izjemnem pomenu čebel za preživetje človeka.

Krajani, čebelarji in dijaki Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor bodo skupaj posadili štirideset medovitih dreves, ki bodo dobra paša vedno bolj ogroženim čebelam.

Kampanja SEM SPREMEMBA želi spodbuditi vsakega posameznika, podjetje in ustanovo, da v okviru svojih možnosti zasadi vsaj eno seme za eno cvetico. Vsak cvet pomeni hrano za čebele, pa četudi je to »zgolj« cvet v lončku na balkonski terasi.  Temu pozivu Čebelarske zveze društev Maribor se priključuje tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je častni pokrovitelj kampanje SEM SPREMEMBA.

V mesecu maju se bo kampanja SEM SPREMEMBA nadaljevala s sajenjem medovitih cvetic in medovitih grmovnic na izbranih osnovnih in srednjih šolah v Mariboru in okolici, v Celju in na Bledu. Zakaj so pomembne tudi medovite grmovnice – ker s svojimi cvetovi nudijo čebelam medičino ali cvetni prah, kar čebelam predstavlja vir energije za fizične aktivnosti, delno prebavljen pelod (cvetni prah) pa je glavni vir beljakovin za razvijajoče se ličinke.  Tudi na majhnih vrtovih lahko od zgodnje pomladi do pozne jeseni s primerno zasaditvijo medovitih trajnic, kjer ves čas nekaj cveti, čebelam omogočimo nabiranje cvetnega prahu. Na sončnih legah čebele razveseljujejo ameriški slamniki, nageljčki, rudbekije, lepe očke, astre, sivka, žajblji, hermelike, … na senčnih legah vrtov pa so čebelam zanimivi še telohi, svetilke, plahtice, kresnice, ….

S sajenjem medovitih dreves bomo nadaljevali meseca oktobra in novembra na izbranih osnovnih in srednjih šolah.

Kampanji lahko sledite tudi na družbenih omrežjih:

Facebook – https://www.facebook.com/Sem-sprememba-632525973860834/

Instagram –  https://instagram.com/spremembasem

Pridružite se ji tako, da posejete vsaj eno seme medovitih rastlin ali posadite medovito grmovnico in se ob tem fotografirate, fotografijo objavite na Instagramu z uporabo značke #semsprememba.

Nagrajene bodo tri najbolj simpatične fotografije sejanja medovitih cvetic. Ko bodo iz semen zacvetele cvetice pa se fotografirate še enkrat, a tokrat s cvetom ali cveticami.  In tudi med temi fotografijami bodo izbrane tri najbolj simpatične.