Kolo s pametnim sistemom električnega pogona

Električnih rešitev za mobilnost je na trgu vedno več. Vsak dan na trg prihajajo novi električni skuterji, rolke in kolesa, ampak za resničen preskok je potrebnega nekaj več kot samo baterija v kolesu ali rolki. Morda je čas, za resničen preskok v e-mobilnosti in da električno kolo postane kar se da naravno –  začenši z videzom, težo in občutkom vožnje kot ga poznamo.

Eno izmed mnogih zanimivih start up podjetij je podjetje Ampler iz Estonije. Pomembna značilnosti njihovih koles je ta, da na prvi pogled izgledajo kot normalna kolesa. Na njih ni armaturne plošče, ni dodatnih kontrol, vzvodov, baterije, nadzornih sistem in pa kar je najbolj pomembno, skoraj brez dodane teže v primerjavi z drugimi električnimi kolesi. Kolesa so narejena z namenom, da jih lahko vozimo kot  običajna kolesa, s funkcijo »pedal-assist« ki se vključi gladko in brez zapletov, ko je to potrebno.

Ampler predstavlja svoja kolesa kot najčistejša e-kolesa, saj so baterija in elektronika neopazno skrita v aluminijastem okvirju. Vse kar izdaja, da gre dejansko za električno kolo sta gumba za vklop in izklop, vtikač za polnjenje in pa zadnji 250W motor, ki je praktično neviden na prvi pogled. Kolo je opremljeno z 48V 5.8Ah Samsungovo litij-ionsko baterijo, ki se polni le tri ure. Z enim polnjenjem pa lahko prevozite do 70 km, ob vsem tem pa vam sam motor omogoča povečanje svoje hitrosti do 25 km/h.

Ker je sama baterija skrita v okvirju, le ta ne dopušča da bi baterijo fizično odstranili za polnjenje ali jo zamenjali. Ampler trd,i da je bateriji s tem ko je skrita v okvirju,  podaljšana življenjska doba, in da je tako vzdržljiva, da ima tudi po prekolesarjenih 30 tisoč km  kar 70 odstotkov prvotne kapacitete.  Nadomestna baterija pa bo, po pretečenem dvo-letnem garancijskem roku stala okoli 350€. Seveda pa lahko električna kolesa kupite že danes, na: www.oven-em.si, najdete zanimivo ponudbo.

Ker pa je to seveda pametno električno kolo, si ga ne moremo zamisliti brez aplikacije.  Kolesarji z aplikacijo prilagodijo pospeške, največjo možno hitrost, in stopnjo pomoči, ki nam jo nudi pri kolesarjenju. Poleg vseh teh funkcij, nam aplikacija še prikazuje domet ki ga ima baterija, možnost navigacije/zemljevida, možnost deljivosti podatkov preko socialnih omrežji in pa možnost sprejemanja in posodabljanja elektronike v kolesu.

Trenutno je Amper še v začetni fazi zbiranja sredstev, ponujajo pa dva modela z začetno ceno 1990€.

Naslednji članek:

Prejšnji članek