Poročna obleka iz gliv

Bi nosili oblačila, pridelana iz mešanice kvasovk, bakterij in zelenega čaja? Kaj pa iz kombinacije rastlinskih snovi in mikroskopskih gob? Ti čudni materiali zvenijo kot nekaj iz futuristične serije, pa vendar le ti lahko vplivajo na proizvodnjo modnih izdelkov.

Erin Smith, umetnica in raziskovalka v Microsoftu, meni da se skriva ogromni potencial v ideji, da bi ljudje sami gojili svoje obleke. Izdelovanje oblek doma, bi tako zmanjšalo emisije ogljika, ki nastajajo pri prevozu, prav tako pa bi pa lahko gojili obleke natančnih dimenzij in specifikacij.

Smithova izdeluje obleke s kombinacijo mulčenja dreves in micelija naravne vrste belih glivic. Micelij je vzgojila v kadi kmetijskih odpadkov, pri čemer je potrošila zelo malo dodatne energije. Ko obleko več ne želimo nositi, jo lahko preprosto kompostiramo na vrtu. Erin se je odločila, da sama pridela svojo poročno obleko, ker ni želela, da je njena poroka omejena s tradicijo, prav tako pa ni želela, da bi obleka po poroki visela v omari.

Koncept, ki se skriva za idejo pridelovanja svojih oblek, je želja da se premisli o izdelavi predmeta ki se v večini uporabi samo 1x in nato obvisi v omari. Povprečni strošek poročne obleke je v ZDA približno 1200 dolarjev. Za izdelavo porabijo v povprečju 12 metrov tkanine, je pojasnila Smithova in dodala, da bi se v primeru pridelave oblek in vzpostavitve krožnega modela rasti in recikliranja, približali naravi in prikazali kako nepotrebne so naše potrošniške navade.