Levi’s jeans izdelan iz odpadnega bombaža

Medtem, ko večina bombažnega okoljskega odtisa prihaja ravno iz same rasti bombaža, in ko je tekstilni odpad še vedno velik problem, je najnovejša inovacija Levi’s in Evrnu  lahko prihodnost zelene proizvodnje oblačil.

Modni svet počasi a vztrajno obrača svojo pozornost k recikliranju in ponovni uporabi, kar je čudovito.

Posebej zanimivo in inovativno partnerstvo sta vzpostavila jeans podjetje Levi Strauss in start up podjetje Evrnu, ki se ukvarja s tekstilno tehnologijo. Podjetji sta ustvarili prototip kavbojk narejen iz zavrženih bombažnih majic. Rezultat tega partnerstva je izdelek, za katerega je potrebno 98 odstotkov manj vode, kot je potrebno za enak izdelek iz deviškega bombaža.

Bombaž največji okoljski odtis pusti ravno v rastni fazi, v kateri porabi po ocenah okoli 68 odstotkov celotne porabljene vode v življenjskem ciklu para kavbojk. S ponovno uporabo starega materiala, se ta potratni del proizvodnje skoraj v celoti odpravi. V želji, da se količina vode v življenjskem ciklu jeansa še zmanjša, je Levi’s lansko leto predlagal, da stranke svojih kavbojk ne perejo in tako še zmanjšajo porabo vode.

Sam boj proti tekstilnim odpadkom je v polnem zamahu, še posebej v svetu mode. Po ocenah se vsako leto samo v ZDA zavrže 13 ton tekstila in kar 11 ton od tega se ne reciklira in pristane na odlagališčih. Če pogledamo te podatke, vidimo, da je resnično čas za nov pristop in zgleda da sta Levi’s in Evrnu začela nekaj zares velikega.