Moja plastenka je lahko opeka

16093616028_3d169d56f9

Eko-opeke – pripravljene za uporabo. Vir: Hug It Forward / Foter / CC BY-NC-SA

Opeke s plastenk se  izdelajo zelo enostavno, stroškov izdelave ni, poleg vsega je izdelovanje plastičnih opek okolju prijazno.  V tujini so znane pod imenom “EcoBricks” ali “EcoLadrillos”.

Več kot desetletje so priznan gradbeni material v Latinski Ameriki, kjer iz plastenk gradijo celo hiše in šole. Vedno bolj pa postajajo razširjene po celem svetu, saj so istočasno poceni gradbeni material in zmanjšujejo število odpadkov.

Kako narediti plastično opeko? Postopek je izjemno enostaven. Uporabljene plastenke napolnite z neorganskimi odpadnimi materiali – plastičnimi vrečkami, drugo odpadno embalažo, gumijastimi odpadki, … Z nekaj rezanja se lahko uporabi se lahko praktično vse, kar danes v Sloveniji sodi v “Embalažo“. Več odpadnega materiala, kot se napolni v plastenko, večja bo trdnost te in manj odpadkov bo končalo na deponijah. Pomembno je le, da plastenke ne vsebujejo sledi vsebine (sokov, olja, pene; česarkoli že) in da na odpadkih, s katerimi jih polnimo, prav tako ni sledov organskih materialov. Ti bodo pospešili razkrajanje in skrajšali uporabnost plastenke-opeke.

Postopek gradnje. Vir: Hug It Forward / Foter / CC BY-NC-SA

Gradnja v postopku.
Vir: Hug It Forward / Foter / CC BY-NC-SA

Ko so plastenke-opeke pripravljene, jih lahko uporabimo ravno tako kot betonske opeke. Z betonom ali drugimi vezivi lahko iz njih zidamo, kar koli želimo. Lahko tudi uporabimo modele za vlivanje in iz betona naredimo opeke poljubnih oblik s plastenko v sredini. Tak način uporabe plastenk je okolju prijazen, saj vključuje ponovno uporabo odpadnega anorganskega materiala, ki se najdlje razkraja. Istočasno pa plastenke služijo tudi kot vezivo in povečajo kompaktnost betonskih gradenj, porabimo pa tudi manj betona ali kateregakoli materiala že. Še več si lahko preberete tukaj.