Nov dokumentarec This Changes Everything

Naomi Klein, 45-letna aktivistka s Kanade, je leta 2014 izdala knjigo This Changes Everything. Kmalu zatem je njen mož, Avi Lewis, začel snemati film z istoimenskim naslovom. Tako knjiga kot film govorita o alarmantnih podnebnih spremembah, ki so posledica kapitalistične hiperprodukcije, konzumerizma in pohlepa.

Film govori o podnenbnem boju, v katerem se skupnosti borijo proti stalnemu razvoju fosilnih goriv. Prikaže od kanadske polucije s katranom do brutalne onesnaženosti s smogom v Pekingu. Film je nastopil na Torontskem filmskem festivalu, od prvega oktobra naprej pa prihaja v kinematografe po ZDA.

Kleinova in Lewis podnebnih sprememb ne vidita kot ločenega procesa, temveč kot močno prepletenega s krizo socialnih pravic. Izpostavljata, da se bomo v prihodnosti morali soočiti s hiper militaliziranimi državnimi mejami, nestabilnimi in katastrofalnimi vremenskimi vzorci ter s pomanjkanjem hrane. Zgodba ima tudi bolj optimistično plat; avtorja vidita podnebne spremembe kot priložnost za skupen boj proti varčevalnim ukrepom, rasizmu, oljnim vrtinam na Antarktiki, plinskim vrtinam po Ameriki ter ostalim negativnim eksternalijam neoliberalizma.

Vabljeni k branju intervjuja z Avijem Lewisem, režiserjem filma, v nadaljevanju pa si oglejte še napovednik filma.