Oblikovalska nagrada EcoChic

Letos se bo odvijala peta Future Fabrics Expo – tkanine prihodnosti – modna revija in razstava. Tudi to leto se osredotoča na inovativne materiale in komercialne tkanine s čim manjšim vplivom na okolje. Letošnji expo bo predstavil več kot 1000 trajnostnih materialov. Posebne pozornosti bodo deležni mladi oblikovalci, ki kreirajo po trajnostnih in ekoloških principih.

The EcoChic Design Award je nagrada za najbolj inovativno ekološko prakso, ki jo podelijo vsako leto. Poudarek daje kreativnim in istočasno ekološkim principom v produkciji, s čim manjšim vplivom na okolje in družbo ter zmanjšanju odpadkov. Nagrado podeljuje nevladna organizacija Redress, ki promovira okoljsko trajnost v modni industriji preko zmanjšanja odpadnega tekstila, onesnaženja in porabe vode ter energije v procesu proizvodnje.

Nagrada EcoChic spodbuja modne oblikovalce in študente k razvoju mainstream oblek z minimaliziranjem tekstilnih odpadko. Vsak tekmovalni cikel je sestavljen iz veliko izobraževanja in oblikovanja glede trajnostnih teorij. Redress oblikovalce izobrazi glede negativnih vplivov modne industrije na okolje in kakšne so možnosti za boj proti temu. Nato društvo oblikovalcem priskrbi orodja, predavanja in delavnice, vse to z željo po razumevanju trajnostne mode. Šele nazadnje so oblikovalci predstavljeni pred veliki test, da s svojo idejo zmanjšajo količino odpadnih materialov v modi. Zmagovalec tako dobi priložnost, da s svojim delovanjem spremeni nekatere vzorce v modi.

Lanskoletni zmagovalec, Švicar Kevin Germanier, sicer študent oblikovanja, je navdušil s svojo kolekcijo recikliranih tkanin. Za izdelavo je celo prosil svojo babico, da mu je donirala svoje stare obleke.