SeaVax – preprosta rešitev za čiščenje oceanov

Trenutno v svetovnih oceanih plava približno 269 ton plastike, ki povzroča nepopravljivo škodo v prehranski verigi. Večji deli plastike se ovijajo okrog teles morskih živali in jim onemogočajo normalo gibanje, v najhujših primerih povzročijo tudi zadušitev. Manjši delce plastike pa pojedo ribe, ki na koncu prehranske verige pristanejo na naših krožnikih. Raziskovalci iz Združenih držav Amerike, Francije, Čil, Avstralije in Nove Zelandije so zbrali podatke, ki razkrivajo, da je minimalno 5,25 ton plastičnih delce v oceanih manjših od 5 milimetrov.

Volumen plastičnih delcev, ki večinoma izvirajo iz embalaže za hrano in pijačo ter iz oblačil, izvira iz podatkov, ki so jih zbirali v šest let trajajoči študiji. Študija objavljena v znanstveni reviji Plus ONE je prva študija, ki je obravnavala prisotnost plastike vseh velikosti v oceanih.

 

SeaVax

Tarry, Christina in Chris so se inovativno spopadli z izzivom, kako zmanjšati onesnaženosti oceanov s plastiko.  Izdelali so plovilo SeaVax, ki ga poganja solarna energija.  Plovilo je zmožno posesati 22 tisoč ton plastike na leto. Več o plovilu in projektu izveste tukaj.