Vojna gigantov za planet

Coca-Cola in McDonalds s svojimi novimi načrti za trajnostno poslovanje dajeta velik pospešek industriji recikliriranja odpadkov. Obe globalni blagovni znamki sta končno prepoznali, da se njihovi ambiciozni razvojni načrti lahko hitro ustavijo zaradi vedno večjega pritiska ekološko osveščenih potrošnikov, aktivistov in vlad. Zato so svoje cilje za trajnostno poslovanje zastavili višje in realizacijo pospešili.

Trenutno samo 10 odstotkov restavracij McDonaldsa v svetu reciklira odpadke. Po novem do leta 2025 načrtujejo kar 100% embalaže iz obnovljivih in recikliranih materialov. Temu oznanilu je hitro sledila Coca-Cola s projektom “Svet brez odpakov”, kjer obljubljajo, da bodo zbrali in reciklirali kar 100% svoje embalaže do leta 2030 in njihove steklenice bodo v vsaj 50% izdelane iz recikliranih materialov. Ambiciozne cilje pa bo mogoče izvesti samo s sodelovanjem z naravovarstvenimi strokovnjaki, organizacijami, vladami in mestnimi oblastmi, saj so modeli recikliranja in upravljanja odpadkov po svetu in v mestih zelo različni in zahtevajo prilagojen pristop.

V Mehiki sodelujejo z neprofitnim ekološkim programom ECOCE, ključni globalni partner Coca-Cole je neprofitna okoljska organizacija WWF in tudi New Plastics Economy ter Trash Free Seas Alliance so zaveznice teh gigantov v “napovedi vojne” odpadkom. Če bo ta “vojna” uspešna, leta 2050 v morju ne bo več plastike kot rib, kar se bo gotovo zgodilo, če spremembe ne bodo drastične in hitre. Vojna napoved dveh globalnih gigantov daje upanje, da bodo v morju zmagale ribe in ne plastika. 

Vir: GreenBiz