Vsi zeleni predsednikovi možje

Člani Trumpovega poslovnega-svetovalnega sveta, ki jih je izbral sam, tvorijo tudi seznam najpomembnejših vlagateljev v obnovljive vire energije in sodijo med t.i. klimatske šampione. To je ugotovitev Greentech Media, potem ko so temeljito analizirali, kdo je kdo na tem seznamu,  kako so ta podjetja poslovala v preteklosti in kam nameravajo vlagati v prihodnosti. 

V Trumpovem poslovno-svetovalnem svetu sedijo uveljavljena imena poslovnega sveta in sicer iz podjetij: Blackrock, Blackstone, Boeing, Boston Consulting Group, Clean Energy Investment, Cleveland Clinic, Donald Trump, Ernest & Young, General Electric, General Motors, Global infrastructure partners, Hoover Institution, IBM, HIS, JP Morgan, Pepsi, Tesla, Wal-Mart, Walt Disney Company.

Jamie Dimon, vodilni v JP Morgan Chase, ki je Trumpovo izvolitev pozdravil z besedami, da je “sedaj prišla priložnost za ekonomsko rast”, je med drugim v letnem poročilu svoje banke zapisal: ”Učinkovito nagovarjanje okoljskih, družbenih in vladnih zadev je ključni element pri oblikovanju odličnega podjetja. To pomeni, da je potrebno imeti močno vlado, učinkovito upravljanje tveganj in robustno kontrolo. ”V preteklih petih letih je JP Morgan sopodpisal za 11 milijard t.i. okoljskih projektov in se zavezal za vlaganja v višini 12 milijard dolarjev v projektne vezane na sončno, vetrno in geotermalno energijo.

Mary Barra, vodilna v General Motors, ki se ne fokusira zgolj na električne avtomobile, ampak je pomemben igralec tudi na trgu obnovljivih virov energije, je povedala, da GM namerava do 2050 povsem preiti na uporabo obnovljivih virov energije, saj so tako v zadnjih dveh desetletjih že prihranili 80 milijonov dolarjev.

General Electric vsako leto vloži milijardo dolarjev v obnovljive vire energije. Njihov cilj je znižanje lastnega ogljičnega odtisa  za 20 odstotkov do leta 2020. Pred kratkim je Jeff Immelt, vodilni v GE izjavil: ”Veliko časa pred tem, ko je postalo moderno, smo vlagali v čisto energijo in tehnologijo. Imamo več kot 25 milijard dolarjev letnega prometa iz t.i. čistih tehnologij, visoko učinkovitih motorjev, turbin, energijske učinkovitosti… Smo več kot sposobni participirati v prihodnosti čistih energij.”

Sodeč po navedenem lahko trdimo, da ne bo samo predsednikova hči Ivanka tista, ki bo lahko predsedniku ZDA prišepetavala o nujnosti prilagajanja posla na podnebne spremembe. Mogoče pa ga bodo najbolj prepričale besede šefa Wal-Marta, Doug McMillona: “ Za narediti Ameriko ponovno veliko je t.i. podnebna akcija logična. To je namreč zelo prepričljiva zgodba odpiranja novih delovnih mest in ekonomske rasti.”

Če vas zanima, kaj so povedali še ostali člani Trumpovega sveta, si preberite članek na Green Tech Media.