Apple napada avtomobilsko industrijo

Apple dela na skrivnostnem projektu Titan. Če govorice držijo, bomo do leta 2020 že lahko videli njihov električni avtomobil.

V zadnjih dneh je veliko prahu dvignila napoved, da tehnološki gigant Apple pospešeno dela na novem velikem projektu – izgradnji električnega avtomobila. Govori se, da naj bi s proizvodnjo avtomobila začeli že čez slabih pet let oziroma do leta 2020. Po poročanju tujih medijev je Apple v svoje vrste že privabil bivše zaposlene iz podjetij kot sta Tesla in A123 Systems, slednji se ukvarjajo s proizvodnjo baterij.

Apple trgovina, Palo Alto. Foto: Apple

Apple trgovina, Palo Alto. Foto: Apple

Na projektu, ki so ga pri Applu poimenovali Titan, naj bi delalo okoli 200 ljudi, z njim pa želi Apple razširiti svoje področje delovanja na trgu. Apple naj bi se v zadnjem času tudi sestajal s predstavniki iz podjetja Magna Steyr, zato obstaja veliko špekulacij o tem, ali iščejo strateškega partnerja, ki jim bo pomagal pri proizvodnji avtomobila.

Pri bavarskem podjetju BMW odločno zanikajo kakršnokoli sodelovanje na projektu Titan. Sicer pa je znano, da podjetji med seboj sodelujeta, saj bodo novi BMW avtomobili v prihodnosti imeli podporo za Apple CarPlay, govori se tudi o Apple Watch aplikaciji za modela i3 in i8.

Argument tistih, ki dvomijo, da bi Apple lahko dodobra pretresel vso avtomobilsko industrijo, je, da se s projektom Titan podajajo na zelo zasičen in konkurenčen trg, poln regulativ in varnostnih predpisov. Mnogi so mnenja, da je Apple že dokazal, kako dobro se znajde v razmišljanju izven okvirjev, s tem ko je že obstoječim produktom dal nov smisel in namen, ter da imajo poleg tega več kot dovolj razpoložljivih sredstev, ki jih lahko namenijo za projekt. Po nekaterih podatkih ima podjetje Apple na razpolago toliko sredstev, da bi lahko kupilo podjetje Tesla kar nekaj krat.

apple people love apple products

Skeptiki so podobno gledali na idejo Elona Muska, ki je s svojim super električnim avtom dokazal, da je v avtomobilski industriji še prostora za novince. Tesla je s svojim vstopom na trg morala premagati kar dve veliki oviri. Prva ovira je bila takratna nepoznanost blagovne znamke, druga pa avtomobil na izključno električni pogon, ki mu ljudje še danes ne zaupajo povsem. Apple bo v tej perspektivi zagoto lažje pridobil svoj tržni delež, saj so njegovi uporabniki zelo zvesti in naklonjeni vsem produktom blagovne znamke. Škodilo ne bo niti to, da vsi novi izdelki proizvajalca s seboj prinašajo ogromno medijske pozornosti in dialoga, tako s strani obstoječih uporabnikov kot tudi uporabnikov konkurenčnih izdelkov.

Apple prisoten v avtomobilih vseh večjih avtomobilskih proizvajalcev

Na marčevskem posebnem dogodku Apple Keynote je Tim Cook, generalni direktor Appla, spregovoril tudi o produktu CarPlay, ki vsem dobro poznan uporabniški vmesnik iz pametnih telefonov prinaša v avtomobile: “CarPlay spreminja način uporabe našega iPhona v avtomobilu. Vse največje avtomobilske znamke so se zavezale, da ga bodo vključile v svoje avtomobile. Do konca tega leta bo 40 novih modelov avtomobilov že imelo vgrajen CarPlay in to samo po enem letu odkar smo ga na predstavili.”