Dobre prakse v modni industriji: Timberland Green Index®

Ste že kdaj kupovali kakšne čevlje podjetja Timberland, ali pa si jih morda celo lastite? Če je odgovor pritrdilen, ste si ogledali etiketo s “hranilnimi vrednostmi”, ki jim je bila priložena? Timberland svoje izdelke oceni na lestvici od 0 do 10 po sistemu, ki primerja in ovrednoti okoljski vpliv njihovih izdelkov. Nižja kot je ocena izdelka, manjši je okoljski odtis za njegovo izdelavo. V odtisu je upoštevan celoten proces od surovin do končanega izdelka.

Če želite izvedeti, kakšen je okoljski odtis vašega Timberland izdelka, lahko to storite na tej povezavi.

“Hranilne vrednosti” podjetja Timberland. Foto: Timberland

Kaj sestavlja oceno izdelka?

Podnebni vpliv

Toplogredni plini proizvedeni pri izdelavi surovin ter izdelavi obutve prispevajo k podnebnim spremembam. Ta del ocene predstavlja količino izpusta toplogrednih plinov od surovin do izdelka.

Uporabljene kemikalije

Kemikalije se v proizvodnem procesu uporabljajo s ciljem izboljšanja estetskih ter funkcionalnih lastnosti izdelkov. Timberland se trudi iz proizvodnega procesa izločiti uporabo kemikalij, ki bi lahko škodovale ljudem ali okolju. V ta namen podjetje razvija in uporablja varnejše in okolju prijaznejše substitute za pogoste komponente obutvenih izdelkov.

Poraba virov

Izdelava kvalitetnih materialov tipično zahteva precejšnjo porabo virov, kar pušča velik okoljski odtis. Timberland se trudi izdelovati izdelke iz materialov, ki zmanjšujejo količino porabljenih virov. Ta del ocene meri v kolikšni meri je pri tem trudu podjetje uspešno. Ocena je nižja, če so uporabljeni materiali, ki zahtevajo manjšo količino vode, zemlje ter kemikalij za njihovo proizvodnjo.

Obutev linije Earthkeepers® 2.0

Izdelki te kolekcijo so trenutno najbolj okoljsko ozaveščeni Timberland izdelki. Ob uporabi visokega deleža okolju prijaznih materialov za izdelavo te obutve so pri Timberlandu te izdelke zasnovali tako, da so namenjeni razstavitvi ob koncu njihove življenjske dobe. To pomeni, da se lahko vsaj 50% materialov, ki sestavljajo to obutev reciklira ali ponovno uporabi.

Ne vrzite jih stran

Namesto da te čevlje vržete stran, jih ob koncu njihove življenjske dobe preprosto odložite v katerem koli izmed prodajnih mest Timberland in podjetje bo poskrbelo za njihovo recikliranje ter ponovno uporabo za nove izdelke.

S tem korakom je šlo podjetje Timberland korak dlje v krogu proizvodnje in potrošnje njihovih izdelkov, saj je poskrbelo za okolju prijazno možnost za potrošnike tudi po nakupu (in uporabi) izdelka.

Ima vaša priljubljena modna znamka svojo “zeleno” linijo?

Na spletnem mestu Ecolabel Index si lahko ogledate ter iščete eko znamke, zbrane na enem mestu.

 


 

 

Viri:

Timberland Community – Earthkeeping

Timberland Green Index

Timberland Technology Guide